Спавање дуже од девет сати штетно по здравље :: Semberija INFO ::

 

Спавање дуже од девет сати штетно по здравље


Просјечној одраслој особи потребно је од седам до девет сати непрекинутог ноћног сна за нормално функционисање организма. А спавање дуже од девет сати може дабуде штетно по људско здравље.

Мањак сна је пошаст модерног доба те се увијек истиче важност довољне дужине сна током ноћи. Међутим, ријетко се говори о хиперсомнији односно прекомјерном спавању и његовом утицају на организам.

Након више од деценије као љекар хитне помоћи у болници Рамон и Кахал, доктор Цезар Карбаљо одговорио је на једно од најтраженијих питања читалаца "Марце". Да ли је лоше спавати прекомјерно или можете ли имати више негативних ефеката него позитивних?

"Не препоручује се пуно спавати. Спавање дуже од девет сати има штетне посљедице по здравље јер укључује поремећај сна који је једнако негативан као и мало спавање. Ово је прва ствар коју требате знати", казао је Карбаљо.

У случају депресије, један од симптома који се уочавају је хиперсомнија, односно често боравак у кревету. Дуго боравак у кревету може довести до дијабетеса, јер се високи нивои глукозе похрањују због неактивности којом се та глукоза не сагоријева.

Спавање дуже од девет сати повећава ризик од кардиоваскуларних болести, преноси "Клиx".

Такође, тако дуго спавање узрокује повећање ових залиха глукозе, што такође утиче на гојазност и поремећаје у распореду исхране.


Независне новине