Шта су релији чудовишних камиона? :: Semberija INFO ::

 

Шта су релији чудовишних камиона?


Рели “чудовишних” камиона (Монстер Труцкс Раллy) је врста мото спортског догађаја који укључује огромне, прилагођене камионе са превеликим точковима и системима који могу скакати.

Познати су по томе што масивни камиони дробе мања возила, изводе вратоломије и такмиче се једни против других. Камиони су дизајнирани да могу да пређу препрјеке, као што су аутомобили и аутобуси, и да изводе вратоломије као што су превртања уназад, а у наставку ћете пронаћи како изгледа арена у којој се тркају и историју овог спорта!



Терен за рели камиона

Ови догађаји се обично одржавају у великим аренама или стадионима и укључују више камиона који се такмиче у низу трка, стаза са препрјекама и такмичења слободним стилом. Камионима управљају професионални возачи који су обучени да изводе најхрабрије вратоломије које пркосе смрти.

За разлику од традиционалних мото спортова који се одржавају на равним и глатким површинама, овај тип захтијева специјализовану стазу која може да издржи велику тежину и велику величину камиона.

Пут се обично гради унутар арене или стадиона и састоји се од рампи, скокова и препрјека којима камиони морају да се креćу да би завршили стазу. Курс је осмишљен да изазове камионе и возаче, и да пружи узбудљиво и забавно искуство за гледаоце.

Препрјеке које се користе могу укључивати аутомобиле, због чега откупљују старе аутомобиле, а признаћете то је изузетно добар начин да зарадите од вашег старог аутомобила.

Затим постављају аутобусе и друга возила преко којих камиони морају да пређу или кроз њих!
Рампе и скокови су пажљиво конструисани да би омогуćили камионима да полете у ваздух и изводе невјероватне подухвате.

Безбиједносне провјере и елементи

Упркос великом узбуђењу, скупови монстер камиона су релативно безбиједни догађаји.

Од возача се тражи да носе заштитну опрему, а камиони су дизајнирани да издрже огромне силе које доживљавају током вратоломија и трка.

Поред тога, догађаји су добро организовани и надгледани како би се осигурала безбиједност и возача и гледалаца.

Важно је напоменути да се терен пажљиво одржава и прегледа прије сваког догађаја како би се осигурало да је безбиједан за камионе и возаче и стаза је обично очишćена од остатака, сем тога се провјерава се да ли постоје потенцијалне опасности које би могле утицати на камионе или возаче.

Додатно, трибине морају бити у стању да приме велике гужве и да гарантују сигурност гледаоца, а догађај мора бити опремљен тимовима за хитне интервенције и медицинским особљем у случају било каквих незгода или повреда.

Популарност Монстер Труцкс релија

Чудовишни камиони су популаран облик забаве у мотоспорту од 1970-их година. Првобитно су створени као начин да се комбинују узбуђење теренске вожње са гледањем како чудовишни камиони ломе мања возила.

Примјера ради “Монстер” камиони су постали популарни у Сједињеним Државама 1980-их, стварањем Удружења за трке Монстер Труцк.

Временом, рели је еволуирао тако да укључује низ различитих такмичења и изложби, укључујуćи догађаје у слободном стилу гдје возачи изводе вратоломије из ваздуха и стазе са препрјекама, а заинтересованост је такође порасла у посљедњих година, са догађајима који се одржавају у великим градовима широм свијета и сада чини тражен облик забаве за љубитеље мото спорта, овиснике адреналина, као и породице које уживају у узбудљивим и ризичним догађајима.

Више од четири деценије овај тип спорта забавља своју публику и не показују знакове успоравања, а са напријетком у технологији и растуćом популарношćу мото-спорта, вјероватно је да ćе рели камиона наставити да се развијају и привући још бројније фанове у будуćности.

Овај спорт је порастао на глобалном нивоу, а митинзи чудовишних камиона се сада одржавају у земљама као што су: Аустралија, Канада, Европа и Јужна Африка.

Занимљивости овог мото спортског догађаја

Интересантна је сама велична камиона, која иде и до висине од три метра и тежине од преко четири и по тоне, међутим треба урачунати и да су гуме високе скоро 4 метра.

Што се тиче висине скокова у ваздух ових чудовишта, они износе од 10 и по до 12 метара у зависности од брзине и угла под којим се приближавају рампи.

На такмичењу слободним стилом, чудовишни камиони се често оцјењују на основу висине, удаљености и стила њихових скокова, као и њихових укупних перформанси.

Мотори који се користе су обично модификоване верзије В8 мотора који се налазе у камионима пуне величине.
Релији често укључују пиротехнику, специјалне ефекте и друге занимљивости, које доприносе општем узбуђењу, а неки догађаји камиона чудовишта су такође добротворни, а дио прихода иде разним фондацијама.
Сем тога, пружају прилику фановима да се ближе упознају са камионима, као и да упознају возаче и виде камионе изблиза.

Монстер камиони су такође инспирисали креацију робе, као што су играчке, одјеćа и видео игрице.

Савјетујемо ако се нађете у граду гдје се одржавају ови релији да обавезно одете, јер можда нестају аутомобили са тржишта, односно одређени модели, али овакви чудовишни камиони су ту да остану и често су оригинално дизајнирани, па тако ни један није исти!