НАСА снимила звук црне рупе: "Подсјећа на хорор филмове" :: Semberija INFO ::

 

НАСА снимила звук црне рупе: "Подсјећа на хорор филмове"


За неке звук који потиче из црне рупе, а који је снимила НАСА, подсјећа на пјесму китова, док други сматрају да је тај звук изузетно добар за хорор филмове.

Снимак звука црне рупе је настао прије нешто мање од годину дана. Оригинални видео је прошлог августа објавило НАСА Екопланетс тим, који је у америчкој свемирској агенцији одговоран за праћење и откривање планета ван нашег Сунчевог система.

Чланови тима су у тренутку објављивања написали да је погрешно увјерење да у свемиру нема звука. Објаснили су да у јату галаксија има толико буке да они заправо могу да открију звук, пише сајт phis.org. Наиме, звук је механички талас који се шири у гасовима, течностима и чврстим материјама.

Области у којима се скупљају гасови избачени из звијезда или остаци експлодираних звијезда и свемирска прашина су примери таквих области. Једна од њих је пронађена у сазвјежђу Пегаз, гдеј се налази група галаксија и црних рупа у њиховим центрима. Без свега тога не би могао да се чује оригинални звук.

- Таласи притиска који излазе из црне рупе изазвали су таласање у врелом гасу које би се могло превести у ноту - саопштила је НАСА.

Међутим, та нота је нечујна за људско ухо јер се налази “57 октава испод средњег Ц”. Због тога су у НАСА морали у великој мјери да појачају и подигну фреквенцију да би је претворили у звук који се може чути. То значи да се звук који чујемо на Твитеру разликује од онога што бисмо чули да смо близу црне рупе, написали су научници, иако тамо заправо ништа не бисмо чули јер наше уши нису довољно осјетљиве на веома ниске звукове.

https://twitter.com/i/status/1639296741165142019​


Глас Српске