Зашто сушити дрво за огрјев? :: Semberija INFO ::

 

Зашто сушити дрво за огрјев?



Када је влажно развија се нижа температура, слабије гори, ствара се много дима, чађ и воденаст катран. То доводи до низа проблема


Пред великим бројем домаћинстава је изазов куповине огрјевног дрвета. Осим цијене и врсте, велику улогу при избору игра и колико је осушено или свјеже. Сви знамо да постоји разлика и да лошим избором можемо угрозити своје здравље, животну средину, али и умањити ефикасност загријавања што ће значити већи трошак.

Зашто уопште сушити дрво за огрјев?

Вода је неопходна за раст и развој дрвета, али она омета његово сагоријевање. Када је влажно развија се нижа температура, слабије гори, ствара се много дима, чађ и воденаст катран. То доводи до низа проблема.

Може да се развије угљенмоноксид који доводи до гушења укућана. Димњак је потребно чешће чистити због накупљања много чађи и катрана. Теже је упалити ватру, шпорет дими, настају смеђе мрље на зидовима и одјећи у ормарима.

Садржај влаге у посјеченом дрвету се креће од 40 до 50 посто. Испаравање воде доводи до снижавања те количине. Код намјене за гријање, треба да је испод 20 посто, а треба да се креће од 10 до 15 посто. Најбоље је када исцијепано дрво ускладиштимо на суво и прозрачно мјесто заштићено од падавина и слијевања воде. У таквим условима послије једне године оно је добро осушено.

Обезбиједите циркулацију ваздуха

Временски период сушења зависи и од врсте. Храст се суши дуже од букве и граба, али су храст и буква врсте веће густине и дају више топлоте, односно боље грију. Тај процес се може убрзати правилним складиштењем. Најбоља је опција да куповину обавимо током прољећа и онда огрјев има довољно времена да се лагано суши до зиме. Потребно га је што прије исцијепати. Остави се неколико седмица да се просуши, а затим слаже на промајно мјесто.

Цијело дрво се веома слабо суши. Вода остаје заробљена и започињу процеси трулења и пропадања. Што дуже тако стоји више губи топлотну вриједност. Слажемо их да обезбједимо добру циркулацију ваздуха и да је заштићено од падавина. Гомила мора бити покривена, односно да је изнад ње било какав кров, док стране требају бити отворене што доприноси вентилацији и бржем сушењу.

Процес сушења иде брзо по сунчаном и топлом времену. Процес се успорава када је вријеме хладно и влажно.


Агроклуб