Пужеви полажу јаја у септембру: Ево како их препознати и сузбити :: Semberija INFO ::

 

Пужеви полажу јаја у септембру: Ево како их препознати и сузбити



Током јесени пужеви полажу јаја, а њиховим уништавањем смањујемо њихову бројност сљедећег прољећа. Шта све можете направити?

Полагано улазимо у јесен и сада је вријеме када можемо утицати на бројност пужева у баштама и цвјетњацима сљедеће године. У овом периоду они полажу јаја која ће презимити и из којих ће се на прољеће развити нова генерација прождрљивих штеточина.

Обратите пажњу на гомилице куглица


Након сушног љетног периода, јесење кише ће навлажити земљу чинећи је рахлијом. Довољно је влаге да се одрасле јединке крећу, проналазе пукотине и разне мрачне, влажне локације на које се могу завући и обавити полагање.

Највећу главобољу задаје шпански пуж Арион вулгарис (црвенкасто смеђи, десни на насловној фотографији, оп.а.) који се одликује брзим размножавањем, а једна јединка може да положи између 200 до 400 јаја. И поред великих губитака то је знатно изнад бројности коју имају домаће врсте.

Јаја су промјера 1 мм, попут куглица стиропора. Свјеже положена су скоро прозирна, а затим постају бијела и тамнија. Обично су положена у гомилицама.

Дјелујете превентивно - посебно пазите с патлиџаном

Како би њихову популацију на прољеће што више смањили битно је да проведемо превентивне мјере које ће спријечити полагање и број презимјелих јаја.

Смањујете бројност одраслих јединки кориштењем природних начина, употребљавајте разне замке, репеленте, привуците природне непријатеље попут: жаба крастача, јежева и птица.

Уклањајте биљне остатке, чупајте коријење неких повртних врста јер су попут магнета за пужеве у ово доба године. Највише гомилица ћете пронаћи у коријењу патлиџана и поред подземног дијела цвекле, ближе врату, односно површини земље.

Посебно будите пажљиви приликом уклањања остатака патлиџана. Моје искуство је изузетно негативно, јер смо прије много година почупане биљке одложили на компостну хрпу не слутећи шта ће нас задесити сљедеће. Управо се у коријењу крио велики број положених јаја на која нисмо ни обратили пажњу у брзини да све обавимо. Испоставило се да смо сами криви за инвазију пужева голаћа који су таманили све у близини компостне хрпе. Од тада остатке патлиџана, коријење, запалимо. Са цвекле уклоните јаја. Можете их згазити или оставити на површини земље, јер кад се осуше, пропадају.



Пужеви активни и у јесен - како их сузбити?

Калцификација киселих земљишта смањује број преживјелих јаја, јер креч негативно дјелује на њих.

У близини баште и цвјетњака не одлажите даске, цигле и сличне материјале испод којих се стварају влага и тама, што су идеални услови. У случају да имате гредице ограђене гредама, даскама или циглом прегледајте унутрашњост, зону између даске и земље. Тањим штапом прођите кроз тај простор избацујући садржај на површину. Прегледајте присуство одраслих јединки и јаја.

Компостну хрпу можете прелити јаким раствором пелина или других биљака које их својим мирисом одбијају (коприва, бијели лук).

Искористите коре од лубенице да привучете што већи број пужева, а затим их покупите и уништите. Користите лимациде. Покосите траву около баште. Сузбијање је дуготрајан посао и нема гаранције да ћете их све уништити, али ће на прољеће њихова бројност бити смањена што даје предност младим биљкама да порасту и избјегну инвазију ове штеточине.


Агроклуб