„Суђење Републици Српској – да ли су угрожене институције Републике Српске“ :: Semberija INFO ::

 

„Суђење Републици Српској – да ли су угрожене институције Републике Српске“


У Центру за културу „Семберија“ Бијељина синоћ је одржана панел дискусија под називом „Суђење Републици Српској – да ли су угрожене институције Републике Српске“ у организацији Удружења грађана „Преко Дрине“. Учесници дискусије били су адвокат Горан Петронијевић и професор  др Срђан Перишић.

 Професор др Срђан Перишић је поручио да Републику Српску сви морају бранити од  удара који представља удар на све грађане Републике Српске.



-Овај удар није само удар на Милорада Додика, него, прије свега, удар на предсједника Републике Српске, као институције, која представља све нас Србе и целу Републику Српску у Босни и Херцеговини и изван БиХ. Ми морамо пружити отпор том удару, јер ово није први пут у нашој историји, маленој историји РС. Сви њени предсједници до сада су били на удару. Радовану Караџићу и Биљани Плавшић је суђено, а на удару је био и Никола Поплашен. Сви они нису били ни криминалци, ни ратни злочинци, али су били на удару зато што су били предсједници РС, били су први који је представљају, РС треба срушити преко њих, а тако се сада ради поново и са садашњим предсједником. Наша порука скупа јесте да треба сви да станемо у отпор западу, јер иза свега не стоје ни муслимани ни Бошњаци, него западни фактор, а САД су непријатељ РС и због тога је Милорад Додик оптужен и због тога се он руши као предсједник РС“, казао је Перишић.

Адвокат Горан Петронијевић, рекао је да, по његовом мишљењу, Милорад Додик не треба да се појави у Сарајеву, јер, према његовим ријечима, његово појављивање може да изазове испољавање одређених лоших намјера.



-Очигледно је да сви у Сарајеву имају лоше намјере и да то неће бити судски процес, то неће бити процес онакав који ће бити сврха утврђивања некаквог чињеничног стања и примена некаквог закона, већ једна политичка игра која је диктирана са стране. Нико од нас, па ни сам Додик не зна шта они сада даље смјерају. Он је човјек који поштује Устав, који покушава да успостави важење тог Устава. Он је показао да поштује институције, чак и такав суд какав јесте, дошао је и појавио се. Ја мислим  да је то од њега апсолутно довољно, а ово што се сада ради, убрзање поступка показује да они немају добре намере и лично мислим да би његово појављивање могло да доведе до загревања једне ситуације која не би била добра. Овакво брзо вођење поступка, на пречац указује на то да они имају намјеру да брзо донесу пресуду и да су је можда већ донијели, али да имају намјеру и да је брзо изрекну, тако да, то им не треба дозволити. Постоје законити начини опструкције таквих намјера, односно злоупотреба процеса од стране суда и тужилаштва и вјероватно ће одбрана то и учинити“, закључио је у препуној сали Центра за културу у Бијељини адвокат Петронијевић.

Семберија инфо