Најбољи рецепт за славско жито :: Semberija INFO ::

 

Најбољи рецепт за славско жито


Генерацијама стар традиционални и по нама најбољи рецепт за славско жито са орасима – кољиво, које домаћица спрема за славу. Постоје многе варијанте како се спрема славско жито, односно кољиво, дjелује наизглед да је све слично, али укус одваја једно славско жито са орасима од другог. Славско жито, осим што има духовну вриједност за укућане и госте славе, треба да буде укусно, да се кроз њега добије и материјални и духовни благослов.

Састојци за славско жито:

500 грама пшенице белије
400 грама кристал шећера
400 грама мљевених ораха
2 кесице ванилин шећера
1/2 плода мускатног орашчића

Ко не воли арому мускатног орашчића може слободно да га изостави из рецепта, мада се он врло мало и ставља. Битно је да се употребљава пшеница белија и да имате што бољи орах, добро очишћен и без љуспица.

Припрема: Пола килограма пшенице белије пребрати од каменчића и кукоља, сипати у експрес лонац и прелити водом, па оставити да преноћи. Сутрадан потопљено жито испрати у неколико вода, да изађе прљавштина и добро скувати у експрес лонцу. Када је пшеница скувана, пустити је да се охлади и док је још млака, проциједити је али је не испирати! То је једна од тајни, пшенични скроб треба да остане са житом. Када сте проциједили жито, још док је топло, самљети га у блендеру, мултипрактику или на машини за мљевење меса. Не треба да се сувише ситно меље, боље је да пшеница буде крупније мљевена. То је друга тајна најбољег рецепта за славско жито.

Још увијек млаку и самљевену пшеницу помијешати са шећером и орасима, додати кесице ванилин шећера и по жељи пола мушкатног орашчића који се фино самеље. Мијешање пшенице, ораха и шећера се врши рукама. Домаћица рукама и прстима измијеша и изгњечи смјесу. То је трећа тајна.