Намирнице уз које ћете изгледати млађе :: Semberija INFO ::

 

Намирнице уз које ћете изгледати млађе


Извор: Глас Српске

У данашњем ужурбаном свијету општи је тренд очувања младалачког изгледа и здраве коже по, скоро, сваку цијену.

Исхрана, у овом захтијевном задатку, такође игра кључну улогу, а нутрициониста Ана Тодоровић наводи да одређене намирнице садрже састојке који подржавају хидратацију, смањују упале, побољшавају еластичност коже и пружају антиоксидативну заштиту.

Према њеној препоруци, ово је списак намирница које треба да укључите у своју исхрану како бисте подстакли младалачки изглед и очували здравље коже.

Лосос и морска храна
Богати омега-3 масним киселинама, лосос, скуша и друге врсте масне рибе подржавају хидратацију коже, смањујући сувоћу и љуспање. Омега-3 масне киселине такође помажу у смањењу упала, чиме се одржава здрав тонус коже.

Воће и поврће богато антиоксидансима
Јагоде, боровнице, шљиве, шпинат, кељ и друго воће и поврће богато антиоксидансима помажу неутрализацији слободних радикала који узрокују старење и пропадање тонуса коже. Ови састојци штите кожу од оштећења узрокованих УВ зрачењем и загађењем.

Намирнице богате бета каротеном
Мрква, батат, бундева, кајсије, брескве обилују овим витамином који је од изузетног значаја за младалачки изглед, преноси Политикин магазин.

Парадајз
Ово поврће је богат ликопеном, који је моћан антиоксиданс који, осим што је задужен за младалачки изглед, чува здравље плућа, али и простате код мушке популације.

Одређени млијечни производи
Храна богата пробиотицима попут јогурта, кефира је такође јако корисна за младалачки изглед, ове намирнице садрже и пуно протеина, калцијума и витамина Д, који имају значајно синергетско дејство на младалачки изглед. Варење је регулисано, тијело је ослобођено токсина.

Ораси и бадеми
Ораси су одличан извор витамина Е, цинка и омега-3 масних киселина, док бадеми пружају витамин Е и антиоксидансе. Ови састојци подржавају еластичност коже, чинећи је мекшом и мање подложном борама.

Црна чоколада
Тамна чоколада садржи флавоноиде који побољшавају циркулацију крви, што може допринијети здравом изгледу коже. Такође, помаже у одржавању хидратације и штити кожу од штетних УВ зрака.

Авокадо
Авокадо је богат витамином Е, који је кључан за хидратацију коже и очување њеног младалачког сјаја. Такође, садржи мононезасићене масти које подржавају здравље коже. Укусан је и једноставан за припрему и слатких и сланих јела.

Зелени чај
Зелени чај је препун антиоксиданса, укључујући епигалокатехин галат (ЕГЦГ), који помаже у смањењу упала и одржавању здравог тена коже.

Вода
Не заборавите на кључну улогу хидратације. Редовно пијење воде одржава кожу хидрираном, помаже у елиминацији токсина и одржава њен тонус.

Интеграција ових намирница у вашу свакодневну исхрану може допринијети очувању младалачког изгледа и здравља коже. Међутим, важно је напоменути да је свеобухватан приступ, укључујући и правилну негу коже и физичку активност, кључан за постизање оптималних резултата. Прије него што направите било какве значајније промјене у исхрани, препоручујем консултацију са стручњаком како бисте осигурали да ваш план исхране одговара вашим индивидуалним потребама и циљевима.

Јеловник за младалачки изглед
Доручак

Грчки јогурт

Авокадо

Кувано јаје

Препечен интегрални хљеб

Ужина

Шљиве и мало ораха

Ручак

Потаж од парадајза

Печена скуша у фолији

Штапићи од батата и шаргарепе печени на масном папиру

Зелена салата са младим шпинатом, мрвљеним бадемима, ренданом мрквом и наром

Са дресингом од маслиновог уља и мало лимуна

Ужина

Суве кајсије или суве дуње

Вечера

Веге рижото од интегралног пиринча са тиквицама, патлиџаном, црвеном, зеленом и жутом паприком (на уљу од комине маслине издинстати кратко мркву, паприке и тиквице сјецкане на тракице, додати комаде патлиџана, празилук, бијели лук, прокељ и цвјетове броколија, благо зачинити и помијешати са скуваном интегралном рижом).