Седам намирница за боље памћење и концентрацију :: Semberija INFO ::

 

Седам намирница за боље памћење и концентрацију


Многи од нас се често сусрећу са стресним ситуацијама, било на факултету, послу или смо једноставно “истрошили батерије” и савладао нас је умор.

Против умора, недостатка концентрације и заборављања борите се управо храном.

Мозак управља већином тјелесних функција, па је важно у исхрану уврстити одређене намирнице. Која је то храна за мозак која ће вам помоћи да имате савршену меморију, читајте у наставку. Према резултатима једне америчке студије која се бавила темом старења, показало се да је храна богата фолатима добра за мозак и смањује ризик од добијања Алцхајмерове болест, преноси Ало.

Боровнице - магично воће
Ова бобица је изузетно добра храна за мозак. Истраживања научника показала су да редовна конзумација боровница не само да стимулише памћење, већ и концентрацију, па чак и утиче на обнављање памћења. 
Можда најважније истраживање о боровницама показало је да би могле постати важан савезник у борби против Алцхајмерове болести.

Оксидативни стрес може убрзати процес старења мозга јер има негативне ефекте на функцију мозга. Према истраживањима на животињама, антиоксиданси у боровницама имају тенденцију да се акумулирају у подручју мозга које је неопходно за интелигенцију. Људске студије показале су обећавајуће резултате. У једној од тих студија, 9 старијих учесника са благим когнитивним оштећењем свакодневно је конзумирало сок од боровнице. Након 12 недеља, видјели су побољшања у неколико маркера мождане функције.

Скуша
Омега-3 масне киселине дају флуидност ћелијским мембранама, што побољшава комуникацију између ћелија. Скуша је пуна омега-3 маснух киселина и ако је једете неколико пута недељно, можете да повећате способност учења, побољшате расположење и памћење. Тако да више нећете никад заборавити да скушу ставите у своју потрошачку корпу.

Киви
Само један киви садржи више витамина Ц него што се дневно препоручује, а уједно штити мозак од слободних радикала, који могу да смање његову функцију, успоре меморију и способност решавања проблема. Бирајте мекани киви који можете да једете са кашичицом.

Бадеми
Фенилалалин у бадемима има способност да пређе границу између крви и мозга, у којем стимулишу неуротрансмитере допамин, адреналин нораадреналин, који подижу расположење. Бадеми су богати рибофлавином (Б2) који појачава меморију.

Суве кајсије
Истраживања у Америци су показала да високе количине гвожђа повећавају нервну активност у лијевој хемисфери мозга (одговорна за аналитичко мишљење). Поједите зато дневно неколико сувих кајсија, јер њихов витамин Ц појачава апсорпцију гвожђа. Притом, утицај сувих кајсија на варење ће бити, хм, експлозиван, преноси Ало.

Јаја
Холин, који се налази у јајима, одржава флексибилност и интегритет мембрана ћелија мозга, без чега нутријенти који се базирају на мастима, као и отпадни продукти метаболизма, не би могли да пролазе кроз ћелијске зидове. Холин је кључна компонента ацелтихолина који преноси поруке између нерава и мишића. Јаје је прави поклон пакет за ваш мозак!

Телећа џигерица
Према резултатима једне америчке студије која се бавила темом старења, показало се да је храна богата фолатима добра за мозак и смањује ризик од добијања Алцхајмерове болести. Телећа џигерица садржи посебно велике концентрације фолата. Најбоља је једноставно пропржена са луком, наравно уз добро вино.

(Глас Српске)