Кад напуните оволико година требате трајно престати са конзумацијом алкохола :: Semberija INFO ::

 

Кад напуните оволико година требате трајно престати са конзумацијом алкохола


Велики број људи с времена на вријеме ужива у алкохолним пићима. Ипак, неки врло често знају да претјерају, што није добро за цјелокупно здравље. Међутим, ако желите да очувате своје здравље, познати неуролог је открио када треба трајно престати да пијете алкохол.
 
У својој књизи „Како спријечити деменцију“ из 2023. године неуролог и неуропсихијатар Ричард Рестак открио је везу између алкохола и шансе за добијање одређених болести.
 
Он је навео да је алкохол „директни неуротоксин“, што би значило да редовна конзумација или пијење алкохола у великим количинама може да штети функцији мозга, укључујући и друге органе.
 
„Запитајте се: ’Зашто пијем?‘ Зато што ми алкохол помаже да подижем расположење и смањује ми анксиозност, а вјероватно је најбоље да престанем са тим.“
 
Рестак је предложио да би требало озбиљно да размислимо о одустајању од алкохола након што навршимо 65 година.
 
„Уопште не пијем. Мислим да морате стати са око 65. У том узрасту, ваш мозак је вјероватно конзумирао онолико алкохола колико је вашем тијелу потребно.“
 
Када алкохол оштети ваш мозак, он такође утиче на агилност вашег тијела, повећавајући ризик од пада.
 
„Стопа смртности од падова расте, посебно међу старијим мушкарцима. Пијење може да буде посебно опасно за оне који су већ погођени другим узроцима падова, као што су атрофија мишића, проблеми са равнотежом и лијекови“, додао је он.