Астрономи открили три најстарије галаксије у универзуму :: Semberija INFO ::

 

Астрономи открили три најстарије галаксије у универзуму




ВАШИНГТОН - Астрономи који користе свемирски телескоп "Џејмс Веб" пронашли су три најраније галаксије у универзуму, формиране када је космос био стар само 400 до 600 милиона година.

На сликама које је направио телескоп, овај галактички трио подсјећа на нејасне црвене мрље које се хране оближњим хелијумом и водоником.

Ови елементи одржавају такве галаксије док расту и помажу да се обликују у познате елипсе и спирале које видимо широм космоса, пише портал "Спејс".

"Могло би се рећи да су ово прве `директне` слике формирања галаксија које смо икада видјели", саопштио је аутор студије Каспер Елм Хајнц, астрофизичар у данском центру ДАВН.

Он је рекао да је "Џејмс Веб" до сада показао ране галаксије у каснијим фазама њихове еволуције, а да смо овдје свједоци њиховог рођења, а тиме и изградње првих звјезданих система у универзуму.

Коаутор студије Дарат Вотсон рекао је да су ове ране галаксије "попут свјетлуцавих острва у мору неутралног, непрозирног гаса".

Тај гас настао је у раној фази универзума од атома водиника, а почео је да се формира око 400.000 година након великог праска, када је у свемиру владала потпуна тама.


Извор: Независне новине