Како да јагоде у фрижидеру остану свјеже што дуже :: Semberija INFO ::

 

Како да јагоде у фрижидеру остану свјеже што дуже


FOTO: Ilustracija
Како рачуни за храну постају све већи, а наши новчаници све тањи, није ни чудо што тражимо нове начине да храну одржимо јестивом што је дуже могуће. Једна корисница Реддита по имену Цхрис затражила је савјет о најбољем начину да јагоде остану свјеже дуже вријеме, пише Еxпресс.

"Добила сам преко три килограма јагода. Који је најбољи начин да их сачувам. Мрзим кад их видим да пропадају. Будући да смо само ја и мој тата сами, нема шансе да их све одмах поједемо", написала је.

Редитори су јој у коментарима дали своје најбоље савјете.

"Ја их само замрзнем цијеле. Ставим их у једном слоју на лим за печење да се прво замрзну, а онда када се замрзну ставим их у врећицу заједно. Из ње касније узимам колико ми треба", открио је један од њих.

"Али само ако желите 'кашасте' јагоде након одмрзавања. Одличне су за печење, смоотхије, у јогурту и за прављење мармеладе, а не толико за ствари гдје би чвршћа текстура била важна", упозорио је други редитор.

Јагоде у фрижидеру могу остати свјеже и по осам дана, али само ако их правилно оперете и спремите у кутију.

"Осим да их замрзнете, можете их дехидрирати. Оперите их и затим нарежите на мале кришке те их ставите у посуду за печење на папир за печење на око 93° Ц око два сата, окрените их и затим наставите пећи око 30 минута до сат времена. Кад се охладе, спремите их у врећицу с патентним затварачем или у теглу", предложила је једна корисница форума.

"Јагоде почну губити и окус и храњиву вриједност чим им се одрежу врхови. Стога немојте резати врхове. Ако их одмах нећете јести, ставите их у замрзивач", написала је друга.

"Најбољи начин похрањивања свјежих јагода је да их исперете у отопини сирћета, добро осушите и ставите у затворену посуду обложену сувим папирнатим убрусима те их онда ставите у фрижидер. Тако би требале остати свјеже осам дана", открио је један од корисника форума.

(Независне)