ПРОЈЕКТОВАЛИ СМО ЕКИПУ ЗА ВРХ ТАБЕЛЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРОЈЕКТОВАЛИ СМО ЕКИПУ ЗА ВРХ ТАБЕЛЕ


Одбојкаши ОК „Радник“ 26. су новембра освојили Куп Републике Српске. Ово им је трећи пут да након 2002. и прошле, 2022. године освајају ову престижну титулу. Остварени успјех, који се надовезује на серију успјеха бијељинских одбојкаша из прошле сезоне, био је повод нашег разговара са Дарком Манојловићем, предсједником Управног одбора ОК „Радник“.


 
Семберија ИНФО: ОК „Радник“ је протеклу сезону 2022/23. завршио са троструком круном доказавши да је најбоља бх. мушка одбојкашка екипа. Како сте се током љета припремали за наступ у европским такмичењима? Да ли је било појачања, одлазака?
 
Дарко Манојловић:  Прије свега желим да се захвалим Семберским новинама, једином штампаном гласилу у нашем граду и вашем порталу Семберија ИНФО, на редовном праћењу нашег клуба и извјештавању јавности о збивањима у клубу.



Као што сте навели, ми смо освојили сва три такмичења у којима смо наступили прошле сезоне: Куп РС, Куп БиХ и првенство БИХ. Морам рећи да је то изузетан успјех не само нашег клуба, него и Бијељине уопште. То је прва титула првака БиХ у олимпијском колективном спорту коју смо донијели нашем граду. У протекле двије године освојили смо пет трофеја: титулу првака РС, двије титуле побједника Купа РС, Куп БиХ и титулу првака БИХ.

Током љета смо радили на више фронтова, рјешавајући административне обавезе за учешће у ЦЕВ Лиги шампиона, склапајући екипу за нову сезону и најважнији дио, на обезбјеђивању финансијских средстава. Много посла смо урадили током љета.

Било је доста одлазака, неколико играча је престало да игра одбојку, неки су отишли у друге клубове, што је нормално у данашњем времену. Екипа коју смо формирали је пројектована за сам врх табеле; надамо се да ћемо поновити прошлогодишњи резултат иако је лига квалитетнија у односу на прошлу годину. Атмосфера у екипи је позитивна, простора за напредак и уигравање још има и вјерујем да ћемо бити најбољи када то буде било најпотребније. 
 
Семберија ИНФО:  У квалификацијама за наступ у ЦЕВ Лиги Шампиона играли сте против Партизана и Олимпијакоса. Какви су дојмови одбојкаша, нарочито оних млађих, након игре против великана европске одбојке?


 
Дарко Манојловић: Реално, нисмо имали нимало среће у жријебу, јер је наша група била најтежа. Олимпијакос се у даљем такмичењу пласирао у групну фазу Лиге шампиона, а Партизан је своје такмичење наставио у ЦЕВ Купу гдје се пласирао у осмину финала. То довољно говори о квалитету наших противника. Можда смо били и превише импресионирани и сигурно да смо могли пружити бољи отпор у обје утакмице. Свако од нас је пожелио бар једну фотографију са неким од играча Олимпијакоса, што довољно говори о нашим утисцима. 
 
Семберија ИНФО:  Услиједио је наступ у 1/16 финала ЦЕВ Купа. Како Вас се дојмио наступ Радникове екипе у та два меча? 


 
Дарко Манојловић:  Екипа Кладна из Чешке је квалитетнија од нас, то су доказали на терену у обје утакмице. Једна организована екипа са чак осам интернационалаца, права мала Легија странаца (Аустралијанац, Бразилац, Аргентинац, Финац, Аустријанац, Јапанац, Словак, Португалац) са тренером који је био члан стручног штаба француске репрезентације, показала је како је у свим сегментима боља од нас. Ја лично нисам задовољан игром коју смо пружили у првом и резултатом у другом мечу у којем смо могли стићи до тајбрека, али нашим грешкама у завршници меча пропустили смо ту шансу. И они су, поред неспорног квалитета, људи од крви и меса, и мислим да нисмо искористили неке њихове повремене слабости. Са друге стране, кад се суочим са чињеницом да је у истој фази такмичења испала и једна Војводина, схватам да је ово већ био јако велики успјех за наш клуб.
 
Семберија ИНФО:  Ко је у ОК Радник највише "профитирао" из ова четири европска наступа?
 
Дарко Манојловић: Не бих никог издвајао, сматрам да смо сви профитирали: играчи, стручни штаб и управа клуба. Ово је било јако велико искуство за све нас.


 
Семберија ИНФО: Колико је било захтјевно испунити бројне услове Европске одбојкашке федерације када су у питању наступи у њиховим клупским такмичењима?
 
Дарко Манојловић:  Највећи проблем је свакако тај што нисмо могли утакмице играти у Бијељини. Увјерен сам да би турнир квалификација за Лигу шампиона напунио дворану у Бијељини. Исто би било и против Чеха. Међутим, морам напоменути да дворана у којој смо играли у Кладну има лошије услове од наше дворане у Бијељини, а ипак има сертификат за међународне мечеве. То су неке ствари које су изван наших могућности и везане су за статус и углед савеза и искрене жеље за напретком одбојке. Недостаје нам подршке, али о тој теми неки други пут.

Ми смо своју утакмицу против Кладна играли у Брчком и морам истаћи да смо од одбојкашких клубова из Брчког и Владе Брчко Дистрикта имали максималну подршку и захваљујем им се на томе. Сама организација је за нас била прекомпликована, јер смо номинално били домаћини, а у ствари и ми смо гостовали у Брчком. Европска одбојкашка конфедерација је озбиљна институција, не дозвољавају било какве компромисе, тако да смо били на правим мукама да испоштујемо протокол. Навешћу само примјер да за утакмицу морате имати 30 лопти за загријавање, шест лопти за игру, официјелну мрежу за игру, резервну мрежу, 26 банера око терена, да морате имати фотографа који након сваког сета у апликацију треба да убаци минимално десет фотографија и још много других услова које морате испунити. Делегат је био из Турске, први судија из Италије а други из Србије (срећом). Поред тога, ту су авио карте, трансфери са и до аеродрома, хотелски смјештај и друге обавезе. Ова два меча су нас коштала 15.000 КМ и кад томе додамо трошкове квалификација за Лигу шампиона све то заједно износи близу 25.000 КМ. За наш клуб то су огромна средства. Сматрам да је са аспекта промоције клуба и Бијељине наш наступ у Европи био потпуно оправдан, иако смо финансијски исцрпљени након ова два мјесеца. 


 
Семберија ИНФО:  Завршен је наступ у европским такмичењима, освојен је Куп Републике Српске. Шта да очекујемо од ОК Радник у наставку сезоне?
 
Дарко Манојловић: Први трофеј је освојен, остаје и ове сезоне у нашем власништву. Тренутно смо другопласирани у првенству БиХ, имамо седам побједа и један пораз. До краја полусезоне имамо четири меча, од тога су два са екипама из врха табеле, а чак три су гостовања на "врућим теренима". Најбитније ће бити здравље играча, а за остало ће се побринути тренер и играчи на терену. 
 
 
АПСОЛВИРАНО ПРВО „ВРУЋЕ ГОСТОВАЊЕ“


 
 У 9. колу Премијер лиге БиХ, јуче су у Какњу снаге одмјерили ОК „Какањ 78“ и ОК „Радник“ из Бијељине. Сусрет старих ривала и директних конкурената за титулу првака Босне и Херцеговине био је прави одбојкашки дерби. Домаћини су освојили први сет, потом Бијељинци преокренули на 1:2, Какањци изједначили на 2:2 а Радникови одбојкаши у петом сету долазе до вриједних бодова на гостујућем терену. По сетовима резултат је гласио 26:24, 20:25, 17:25, 25:18 и 11:15. Након девет досадашњих премијерлигашких наступа ОК Радник заузима другу позицију на табели, три бода мање од првопласираног Напретка.

Одмора за ОК Радник нема јер већ у сриједу гостују још једном конкуренту за шампионски наслов, екипи ХОК Домаљевац.

(Семберија инфо)