ПДП је против мјера које ограничавају слободу и права грађана :: Semberija INFO ::

 

ПДП је против мјера које ограничавају слободу и права грађана


Партија демократског прогреса се противи затварању или додатном ограничењу рада пословних субјеката у Републици Српској, јер се показало да та радикална мјера не смањује у значајнијој мјери опасност од вируса корона, а да оставља погубне посљедице по економију земље, привредне субјекте и животни стандард већине људи. Поред тога, ПДП се противи новом евентуалном увођењу ванредног стања, увођењу полицијског часа и свим другим административним мјерама за које нити један стручњак није прецизно доказао да имају утицај на елиминацију вируса корона. 
 
Од почетка епидемије, власт је кажњавала већину грађана који поштују здравствене и епидемиолошке мјере, а на уштрб оних који те мјере нису поштовали. Због тога позивамо све надлежне институције и контролне органе да појачају контролу оних који не поштују мјере, умјесто што строжијим и драстичнијим мјерама стварају амбијент појачане нервозе и несигурности у друштву, отежавају ионако тешку привредну ситуацију, те стварају додатне препреке за лијечење других болести. ПДП сматра да у борби против вируса корона треба поштовати мјере одговарајуће физичке дистанце, ограничења броја контаката, смањеног присуства на јавним скуповима, коришћење одговарајуће заштитне опреме и редовне дезинфекције, као и одржавања личне хигијене, што и јесу основне препоруке здравствених институција.  
 
Посебно је забрињавајуће што органи Босне и Херцеговине најављују увођење мјера које ограничавају слободе и права грађана у Републици Српској, лимитирају привредну активност и обесмишљавају политичку и правну аутономију Републике Српске, што у првом реду чини српски члан Предсједништва БиХ Додик, чије ово нису ни надлежности, нити он има било какве везе са здравственом струком.  
 
 
Информативна служба ПДП-а