Сбербанк проглашена најпознатијим банкарским брендом на свијету :: Semberija INFO ::

 

Сбербанк проглашена најпознатијим банкарским брендом на свијету


Међународна агенција Бренд Финанс (Brand Finance) објавила је ранг листу водећих брендова за 2018. годину. Проглашењем Сбербанк, по први пут је један руски банкарски бренд препознат као најјачи банкарски бренд на свијету.

Као и претходне године, Сбербанк је још једном препозната за најјачи и највреднији бренд у Русији, као и Централној и Источној Европи. Током претходне године, индекс вриједности Сбербанк бренда је порастао са 90 на 93 поена, док је вриједност овог Бренда порасла са 11.6 милијарди на 12.4 милијарди долара у 2018. години.

Предсједник Управе и Извршног одбора Сбербанк Русија, Херман Греф изјавио је да је ово признање заслуга тима Сбербанке.

"По први пут, икада, један руски банкарски бренд се налази на врху Бренд Финанс водећег глобалног рејтинга. Чињеница да професионална заједница има тако високо мишљење о нама, заслуга је тима који свакодневно ради на томе да Сбербанк буде једна од најбојих свјетских компанија. Многе иновације и технологије су развијене и имплементиране унутар Сбербанк. Сада се управо те иновације користе у свакодневном раду банака и компанија широм свијета. Глобално лидерство нам такође показује да смо изабрали праву стратегију – стратегију фокусирану на технолошко лидерство и развој екосистема производа и услуга, како бисмо клијентима обезбједили потпуну палету финансијских и нефинансијских услуга за све животне ситуације", рекао је Греф.

Иновативне услуге Сбербанке постављају трендове у различитим областима живота. На примјер: Сбербанк је прва, као новину на руском тржишту, увела инстант трансфер новца путем мобилног телефона. Данас је Сбербанк лидер на руском тржишту у смислу обима П2П преноса.

У 2018. години Сбербанк се нашла на шестом мјесту на свијету по броју аквизитора и проглашена је највећем руским аквизитором (према извјештају Нилсон) са више од 1,7 милиона ПОС терминала и 15 милиона мјесечних плаћања јавним преносима картицама путем аквизиторске мреже банке. Сбербанк је такође водећа у смислу удјела у НФЦ плаћања.

Предсједник Управе Бренд Финанс (Brand Finance) изјавио је да висок ниво усмјерености Сбербанк према клијентима и широка палета финансијских производа креира сигурност у бренд, што на дуже стазе резултује дуговјечним пословним односима са клијентима.

"Без конкуренције, унутар Русије, Сбербанк има живу интеракцију са клијентима, развија производе и шири домете свог система", рекао је он.

Добре пословне перформанце доприносе повећању вриједности Бренда Сбербанк, али, пад вриједности валуте допринио је смањењу вриједности Бренда Банке. Бренд Финанс израчунава вриједност Бренда кориштењем 19 фактора, као што су: улагање у бренд, распрострањеност бренда, учинак, проценат запослених, корпоративна репутација итд. Заједно са приходима, снага Бренда је кључна у процјени популарности Бренда и његовој вриједности. Бренд Финанс ранг листа је усклађена са  ИСО 10688.

Комплетан извјештај и методологију израде можете погледати на сајту www.brandfinance.com.

О Сбербанк Русија

Сбербанк Русија је највећа банка у Русији и водећа свјетска финансијска институција. Сбербанк управља скоро трећином укупне активе руског банкарског сектора, те је кључни финансијски покретач националне економије и највећи депозитар у Русији.

Централна банка Руске Федерација је оснивач и главни акционар Сбербанк, у чијем је власништву 50% укупног акционарског капитала, а остале акције су у власништву ситних акционара. Сбербанк има више од 135 милиона клијената физичких лица и 1 милион клијената правних лица у 20 земаља.

Сбербанк има највећу дистрибутивну мрежу у Русији са више од 15.000 филијала, те међународне пословне операције укључујући Заједницу независних држава, средњу и источну Европу, Велику Британију и друге земље.

О Сбербанк Еуропе, Аустрија

Сбербанк Европа групација (Sberbank Europe AG), са сједиштем у Бечу, је групација чији је власник 100% Сбербанк Русија.

Сбербанк Европа групација је присутна на  осам тржишта средње и источне Европе (ЦЕЕ): Аустрија, Босна и Херцеговина (Сарајево и Бања Лука), Чешка Република, Мађарска, Словенија, Хрватска, Србија и Њемачка. Банка послује укупно у 191 филијали и запошљава преко 4.000 радника.

Извор: Независне новине
​Фото: Сберебанк