Турци одустали од куповине Шећеране: Не желе да уплате депозит од 50.000 КМ :: Semberija INFO ::

 

Турци одустали од куповине Шећеране: Не желе да уплате депозит од 50.000 КМ


Представници турске компаније “Солтист и Сариел”, којима је у децембру „условно“ продата имовина бијељинске Фабрике  шећера у стечају за 5,1 милион еура, на данашњој (четвртак, 31.01.2019.) Скупштини повјерилаца  нису прихватили  законски услов да уплате 50.000 КМ на име депозита, чиме су, практично, бар привремено, сами себе искључили из даље приче о куповини бијељинске шећеране.



На данашњој  Скупштини повјерилаца одлучено је да се Фабрика шећера, као технолошка цјелина, понуди на продају на јавној лицитацији која ће бити одржана највјероватније крајем фебруара.
Одлучено је да се стечајна имовина не продаје испод цијене од 10 милиона КМ, уз услов да сваки заинтересовани купац на вријеме уплати и наведени депозит од 50.000 КМ.

Адвокат Фаик Мухић, представник већинског броја повјерилаца изјавио је након сједнице Скупштине повјерилаца да је уплата депозита законски услов, те је због тога и одлучено да се у најкражем законском року распише јавна лицитација и да се фабрика понуди на продају.

„Свако, па и страни инвеститори, морају поштовати законе БиХ и ентитета. Они који то не поштују, не могу бити озбиљни купци. Они одлично знају за обавезу уплате депозита и више пута су о томе обавијештени. Они су изјавили да немају повјерење у наш правни систем и да не знају судбину тих 50.000 КМ. У више наврата им је објашњена правна природа депозита. Продаја се врши по утврђеним правилима и прописима, како је регулисано у закону. То је један од услова за учешће на оваквој лицитацији“, изјавио је Мухић.

Драго Василић, бивши радник бијељинске Шећеране каже да је од Скупштине повјерилаца и очекивао расписивање  нове лицитације.

„Фирма из Турске је показала неозбиљност у поступку куповине. Они имају и даље право да учествују на лицитацији, под условом да испоштују правила. Што се тиче нас радника, ми се надамо једном минимуму надокнаде, једној социјалној помоћи. Кад очекујеш педесет или сто хиљада марака, а добијеш, можда, пет хиљада по раднику, то је пука социјала“, каже Василић.

Семберске новине/Љ.Љ.