УКЦ СРПСКЕ: ОТВАРАЊЕ НАЈСАВРЕМЕНИЈЕ АНГИО-САЛЕ У РЕГИОНУ :: Semberija INFO ::

 

УКЦ СРПСКЕ: ОТВАРАЊЕ НАЈСАВРЕМЕНИЈЕ АНГИО-САЛЕ У РЕГИОНУ


У Заводу за клиничку радиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске данас ће бити пуштена у рад нова, технолошки најсавременија ангио-сала каква се може наћи само у најмодернијим европским и свјетским центрима и која ће представљати огроман искорак на пољу васкуларне интервентне радиологије, најављено је из УКЦ-а.

Пуштању у рад ангио-сале присуствоваће и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Нова ангио-сала омогућује визуелизацију крвних судова у двије и три димензије, као и фузију слика са ЦТ прегледа, што омогућава интервентним радиолозима да на изузетно прецизан начин дијагностикују и третирају бројне патолошке васкуларне процесе.

Из УКЦ-а наводе да нови уређај, такође, омогућава и функционалне анализе протока крви кроз крвне судове.

- Први пут у БиХ за прегледе крвних судова ће се користити и контрастни прегледи са угљен-диоксидом, што је веома битно код пацијената са ослабљеном бубрежном функцијом, те ће први пут у региону ангио-сала имати интегрисан ултразвучни апарат - наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а истичу да ће се пуштањем у рад ове сале омогућити још квалитетније извођење бројних васкуларних интервентних радиолошких процедура које се увелико раде у овој здравственој установи, уз знатно смањење дозе јонизујућег зрачења како за пацијенте тако и за медицинско особље.

Нова ангио-сала ствара технолошке претпоставке за даљи развој интервентне радиологије укључујући терапију интракранијалних и аортних анеуризми, те терапију можданог удара.

- Посебно је важна код исхемијског можданог удара, гдје се користи тромбоектомија, која је најсавремнији вид лијечења - катетером се долази до тромба који се вади из крвних судова главе - наводи се у саопштењу.
У саопштењу се додаје да је интервентна радиологија остварила крупне помаке у Заводу за клиничку радиологију у посљедњих неколико година, а УКЦ Републике Српске постао је регионални лидер у васкуларним интервентним процедурама периферног крвотока, укључујући и пласирање каротидних стентова.

- Захваљујући мотивисаном и обученом кадру, те најсавременијој технологији коју посједује нови уређај, УКЦ Републике Српске ће учврстити своје мјесто лидера у овој, све важнијој, грани медицине - наводи се у саопштењу.
Из УКЦ-а позивају представнике медија да због снимања кадрова, у 11.00 часова буду испред Централног медицинског блока за када је предвиђен долазак предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, након чега ће сниматељи кренути у обилазак нове ангио-сале.

Изјаве за медије су планиране након обиласка, у 11.30 часова, у холу Централног медицинског блока.

(РТРС)