Свјетски економски форум умјесто у Давосу биће одржан у Сингапуру :: Semberija INFO ::

 

Свјетски економски форум умјесто у Давосу биће одржан у Сингапуру


Свјетски економски форум ( WЕF), познат и као Самит у Давосу, који се сваке године у јануару одржава у Швајцарској, због пандемије корона вируса биће одржан у мају 2021. године у Сингапуру.

Наиме, због пандемије, одржавање Самита у Европи било би ризичко, навели су организатори у понедјељак, преноси Ројтерс.

Премјештање састанка у Сингапур, финансијски центар југоисточне Азије ће омогућити окупљање лицем у лице и биће "прва глобална активност лидера" у вези с превазилажењем пандемије корона вируса.

"Свјетски економски форум сазваће Посебни годишњи састанак 2021. у Сингапуру од 13. до 16. маја", рекли су организатори у изјави.

Предсједник Свјетског економског форума  Борге Бренде рекао је да су здравствени и сигурносни проблеми повезани са тренутном епидемијом КОВИД-19 у Европи онемогућили организацију састанка у Швајцарској како је првобитно планирано, док је Сингапур био успјешан у рјешавању проблема пандемије.

"Након пажљивог разматрања и у свјетлу тренутне ситуације у вези са случајевима КОВИД-19, одлучено је да је Сингапур у најбољем положају за одржавање састанка," рекли су организатори.

Ово је први пут од оснивања овог формата 1971. године да ће бити одржан у Азији.

На Свјетском економском форуму окупи се око 3.000 предузетника, политичара, интелектуалаца и представника невладиног сектора из близу 120 земаља.

Сингапур, који је 2018. године био домаћин историјског састанка између америчког предсједника Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна, навео је да би неке од планираних мјера заштите од вируса могле укључивати тестове по доласку, периодично и испитивања антигена прије састанака, као и праћење контаката присутних.

Министар трговине Сингапура Чан Чун Синг навео је да ће Свјетски економски форум имати и посебну виртуалну компоненту која омогућава веће учешће с обзиром на отежана путовања.

Semberija info