ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА 16. ДЕЦЕМБРА; НА ДНЕВНОМ РЕДУ БУЏЕТ :: Semberija INFO ::

 

ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА 16. ДЕЦЕМБРА; НА ДНЕВНОМ РЕДУ БУЏЕТ


Посебна скупштинска сједница на којој би, по хитном поступку, требало да буде разматран Приједлог буџета Републике Српске за наредну годину биће одржана 16. децембра. Сједници Колегијума присуствовала је већина шефова клубова посланика. Након јучерашњег инсистирања опозиције, да за дневни ред гласају само шефови посланичких клубова, из њихових редова данас се неки нису појавили. Од тога данас нису правили проблем.

Приједлог буџета Републике Српске за 2021. годину у износу од 3,795 милијарди КМ, биће биће разматран на посебној сједници Народне скупштине у сриједу. Сједницу је заказао Колегијум Народне скупштине, а требало би да буде разматрано осам тачака, међу којима Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2021-2023. године.

- На предложеном дневном реду су и Приједлог закона о допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама по хитном посптупку, Приједлог Закона о измјени и допунама Закона о играма на срећу, Приједлог одлуке о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за 2021. годину, те Приједлог Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2021. годину - рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Иако је сједница Колегијума јуче отказана, јер су представници посланичких клубова опозиције затражили да за дневни ред гласају искључиво шефови посланичких клубова, а не њихови замјеници који представљају клубове по овлашћењу шефова, шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало није се појавио, као ни његов овлаштени заступник, Игор Црнадак.

- Немам информацију, договорили смо се јуче да он присуствује, вјероватно га је нешто спријечило, приватно, нисам се чуо с њим - рекао је Бундало.

Бундало објашњава да је потребно да гласају шефови да буде усвојен дневни ред. Међутим, колеге из супротног табора нису сагласне са таквим тумачењем. Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић изјавила је Срни да се опозиција понаша полтикантски.

И потпредсједник Скупштине, Милан Петковић из Уједињене Српске, каже да опозиција за, како каже, јучерашњи перформанс није имала упориште у Пословнику о раду. Пред посебну сједницу спекулисало се и о томе да ли је тренутна већина стабилна.

Предсједник СНСД-а, Милорад Додик, каже да тренутно имају око 50 посланика.

- Опозиција наравно да се увијек игра с тим. Ове помпезне најаве како долази се да се нешто економија спасава, можда би било тим људима добро да оду негдје у Европу, па да спасу тамо економију. Није ништа погрешно имати амбције и ово што ради опозиција сасвим је разумно, али није разумно политику заснивати на ирационалностима које покушавају да направе као перцепцију овдје у Републици Српској - нагласио је Додик.

Додик је рекао да неће доћи до промјена у односима снага политичких партија у Народној скупштини Републике Српске, те да коалиција окупљена око СНСД-а има стабилну већину.
 
(РТРС)