АУСТРИЈА ДОНИЈЕЛА НОВЕ МЈЕРЕ :: Semberija INFO ::

 

АУСТРИЈА ДОНИЈЕЛА НОВЕ МЈЕРЕ


Foto: Wikipedia
Аустријска влада договорила је мјере за предстојеће празнике и дозволиће грађанима више слободе, уз одређена ограничења, али апелује да се мјере поштују.

Полицијски час неће бити на снази за католички Божић и Нову годину.

Аустријски канцелар Себастијан Курц, након разговора са предсједницима покрајина, рекао је да је договорено да се омогући 24. и 25. децембра прослава Божића са до 10 особа.

- Имајте у виду да вирус не мирује ни за празнике - упозорио је он.

Курц је указао да од 26. децембра поново важе све мјере као и до сада, а то су полицијски час од 20.00 часова до шест сати ујутро, ограничење контаката, односно приватни сусрети су могући, али само са једним домаћинством.
Он је навео да се и за Нову годину, то јест 31. децембар привремено ван снаге ставља полицијски час, како би два домаћинства могла заједно дочекати 2021.

- То ограничење од контакта са само једним домаћинством је важно како би спријечили журке, јер би оне за Нову годину биле катастрофа - објаснио је он.

- Неке друге земље ће се за празнике потпуно закључати, неке ће увести цјелодевни полицијски час. Ми покушавамо да омогућимо што више слободе, али уз апел грађанима да се придржавају мјера - указао је Курц.
Додаје да је договорено да покрајине имају могућност да уведу обавезу ношења маски и на отвореном, на свим мјестима гдје се окупљају веће масе људи, као што су трговинске улице и слично.

Такође се, према његовим ријечима, уводи обавеза ношења маски на радном мјесту, свуда тамо гдје није могуће одржати дистанцу од најмање једног метра.

Исто тако договорено је са покрајинама други круг масовног тестирања, те да сљедећа рунда буде од 8. до 10. јануара, а у Бечу, пошто има већи број грађана, од 8. до 17. јануара.

Понуда за бесплатним тестирањем, које ће се обављати и даље на добровољној основи, важиће за све грађане.
Међутим, додао је, влада ће дефинисати посебне професије које су у контакту са више људи, као што су наставници, пружаоци услужних дјелатности и други, који ће морати на сваке двије недјеље да се тестирају.
Тестирање је важно, додао је, јер се на почетку године може рачунати са трећим таласом.

Такође ће бити дефинисани и посебно погођени региони у којима је ризик од инфекције виши, који су у прошлости морали бити стављени под карантин, а сада ће се ширење прекинути тестирањем.

Курц је рекао да је спроведено закључавање дјеловало, и да дневни број новозаражених опада, те је сада на нижем нивоу него у сусједству, па је тако мањи него у Њемачкој. Међутим, упозорава да је ниво и даље превисок, да пандемија није прошла и да предстоји тешко вријеме у јануару, фебруару и марту.

Ситуација у болницама, према његовим ријечима, и даље је тешка јер се на интензивној њези налази више стотина ковид пацијената.

Што се вакцина тиче, рекао је да очекује да до краја године ЕУ одобри примјену прве вакцине.

Пренио је да је, с тим у вези, заказана сједница за 29. децембар.

- Неке земље, а тако и ми, смо инсистирали да се дјелује што мање бирократски. Студије су завршене, научна сазнања постоје, сада предстоји само бирократски процес, и што је буде мање бирократски, краћи, брже ће услиједити одобрење. Очекујемо да ће вакцина бити одобрена још ове године - објаснио је Курц.

Он је нагласио да ће потом услиједити испорука, па вакцинација прво најризичнијих група и медицинског особља.
- Циљ мора бити да што прије вакцинишемо старије особе, јер тиме смањујемо опасност од обољења и повећану смртност - рекао је он.
 
(ТАЊУГ)