Влада ФБиХ данас до 15 часова уплаћује новац за вакцине :: Semberija INFO ::

 

Влада ФБиХ данас до 15 часова уплаћује новац за вакцине


САРАЈЕВО - Износ од 10.700.000 КМ за вакцине биће уплаћен данас до 15 часова, казали су "Независним" у Кабинету Фадила Новалића, премијера ФБиХ.

Подсјетимо,  Влада ФБиХ није упатила новац за цјепиво против вируса корона, а БиХ је од Глобалног савеза за цјепива (ГАВИ) добила нови рок за уплату преосталих средстава за набавку вакцине против ЦОВИД-а-19.

До сриједе 23. децембра требало би да буде уплаћен новац који до првобитног рока, 15. децембра, није уплатило Министарство здравства Федерације БиХ (једног од два бх. ентитета).

Из Министарства цивилних послова БиХ раније је  саопштено да су затражили и добили продужетак рока за уплату.

"Свакодневном комуникацијом са представницима ГАВИ-а о продужењу рока за уплату преосталог дијела средстава у Министарство цивилних послова је 17. децембра у вечерњим сатима стигао одговор у којем су нас информирали да је продужен рок до 23. Децембра", наводи се у саопштењу.

Новалић је у петак рекао ће новац за вакцине, у понедјељак 21. децембра, бити оперативан.

Влада ФБиХ је одржала двије хитне телефонске сједнице. Одлучено је да се 11.700.000 конвертибилних марака (око 6 милиона еура) с буџетске позиције Федералног министарства финансија прерасподјели на Федерално министарство здравства.

Новац ће бити пребачен на рачун Министарства здравства ФБиХ, које ће га даље уплатити Министарству цивилних послова БиХ које координира набавку вакцина.

Из Министарства цивилних послова БиХ подсјећају да је број наручених доза вакцина у износу од 1.232.000, довољан за вакциналну покривеност 20 посто становништва БиХ и да се односи само на прве наруџбине које су надлежне здравствене институције затражиле у складу са јасним инструкцијама Механизма за глобални приступ вакцинама за спрјечавање ЦОВИД-19 (COVAX).

Независне новине