Пашалић: Аграрни буџет за 2021. годину 75 милиона, то није све :: Semberija INFO ::

 

Пашалић: Аграрни буџет за 2021. годину 75 милиона, то није све


БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да аграрни буџет за наредну годину износи 75 милиона КМ, али да то нису сва средства која ће бити издвојена.

"Имамо и одређене позиције које се односе на ветеринарство и неке друге намјене. Имамо и додатна средства из различитих пројекта која нису кредитна, а ријеч је од 100 до 150 милиона КМ која ће директно да буду пласирана у пољопривредну производњу", рекао је Пашалић за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да су исплаћени подстицаји за млијеко који износе од 2,1 до 2,5 милиона КМ, те из Компензационог фонда три милиона КМ за месо.

"До сада смо исплатили нешто мање од 50 милиона КМ од предвиђених 70, колико износи аграрни буџет за ову годину. Имамо амбицију да до краја фебруара наредне године све измиримо. Из Компензационог фонда од одобрених 10 милиона КМ исплатили смо осам", додао је Пашалић.

Он је нагласио да је ове године издвојено 10 милиона КМ за пољопривреду од чега из Компензационог фонда пет милиона за капиталне инвестиције, а 5,5 милиона из буџета Српске.

"Овим исплатама смо ангажовали и 39 милиона КМ средстава пољопривредних произвођача што је укупно око 50 милиона КМ. Средства су искориштена за набавку трактора, прикључака и изградњу стаја. Уколико ову мјеру задржимо, а хоћемо, можемо обновити пољопривредну механизацију што је предуслов за развој пољопривреде", рекао Пашалић.

Према његовим ријечима, ова година била је успјешна за Републику Српску када је ријеч о пољопривредним производима, а приноси најважнијих пољопривредних култура били су велики.

Када је ријеч о улагањима у водопривредне објекте, министар је рекао да је много уложено у посљедњих осам година, тачније више од 220 милиона КМ.

"Тренутно радимо у Броду, Српцу, Бијељини и Милићима, а наредне године радићемо у Модричи, Зворнику и Добоју. Средства улажемо у изградњу насипа и уређење ријечних корита, а почећемо наредне године да радимо и дионицу дринског насипа у Бијељини", закључио је Пашалић.

Срна / Независне