Словенија: Крајем сљедеће године увођење е-вињета :: Semberija INFO ::

 

Словенија: Крајем сљедеће године увођење е-вињета


ЉУБЉАНА - Словеначка Влада прихватила је приједлог измјена Закона о наплати путарина, који укључује и надоградњу система вињета, односно увођење е-вињета. 
 
Класична вињета у Словенији се лијепи на вјетробранско стакло, док ће се е-вињета моћи купити на интернету или кориштењем мобилне апликације и у њој ће се повезивати с регистарском ознаком аутомобила.
 
Онима који нису склони кориштењу интернета помоћи ће продавци на бензинским пумпама који ће умјесто њих унијети податке у систем, преносе хрватски медији.
 
Контрола ће се такође изводити електронски па ће вињете контролирати посебне камере које ће учитавати регистарске ознаке возила на ауто-путу и упоређивати их с базом података.
 
С обзиром на то да систем у почетку неће бити повезан с другим државама, држављани других земаља због тога ће на одмориштима и приликом уласка или изласка са ауто-пута бити контролисани камером, а одмах и заустављени ако немају вињету.
 
Неке европске државе, попут Мађарске, Словачке, Бугарске, Румуније и Аустрије, већ користе е-вињете, а у овом тренутку није познато хоће ли се у Словенији класичне вињете потпуно повући из употребе као у Мађарској или ће се наставити користити паралелно као у Аустрији.

 
Izvor: Srna