Туристичке топ дестинације БиХ у једној књизи :: Semberija INFO ::

 

Туристичке топ дестинације БиХ у једној књизи


ТРЕБИЊЕ - Бањалучанин Зоран Матић је, иако по занимању медицински техничар, објавио својеврсни туристички водич "Педесет топ локација БиХ", сачињен на основу његових сопствених искустава, а презентовао га је овог викенда у Музеју Херцеговине у Требињу.

"Када су се, због епидемије вируса корона, наши људи почели окретати туристичким дестинацијама унутар своје земље, дошао сам на идеју да пренесем своја искуства из појединих мјеста, јер већ десетак година путујем Босном и Херцеговином, што због посла што због одмора", појаснио је Матић.



Његов идејни почетак селектован је, како каже, на четири групе у књизи, односно поред 50 познатих локација обухватио је и оне мање познате, те гастро и етно понуду, али је давао и сопствене препоруке гдје је најбољи амбијент за попити кафу, за уживање у вечерњим сатима и слично.

Каже да сваки туриста може сазнати све о Босни и Херцеговини у смислу невјероватне сублимације свих аспекта туризма који се нуде у свијету.

"Ово је земља која задовољава афинитете људи који обожавају природу, културно-историјски и религијски туризам, који уживају у неистраженим знаменитостима, али и у боравку у градовима, оном што се назива сити брејк, па могу да сазнају и о овдашњим људима који су прославили ову земљу, презентујући њен идентитет и њен менаталитет", наводи Матић.

Он наводи да му је жеља да када прође пандемија и људи из БиХ наставе своје одморе проводити у другим земљама, посјете барем једном годишње неку од дестинација у својој домовини.

Као пожељне дестинације у Херцеговини, Матић је као доминантне издвојио сити брејк, религиозни и такозвани природњачки туризам, било да су у питању посјете пећинама и планинарење или посјете ријекама и језерима.

​Независне новине