Наложен бадњак испред Храма Светог Саве :: Semberija INFO ::

 

Наложен бадњак испред Храма Светог Саве


Фото - Танјуг

Традиционално паљење бадњака на Бадњи дан организовано је данас око 16 часова испред Храма Светог Саве у београдској општини Врачар у присуству свештенства Српске православне цркве (СПЦ) и мањег броја верника.

Слика испред Храма је другачија него ранијих година, када је готово читав плато био испуњен верницима, ове године ситуација у вези са вирусом корона број верника је потпуно смањила.

Верници који су ипак одлучили да дођу испред Храма придржавали су се епидемиолошких мера и већина је носила маске.

Бадњак је освештао митрополит дабробосански Хризостом, који после смрти патријарха Иринеја председава Синоду СПЦ.

Хризостом је пожелео верницима срећно Бадње вече и сутрашњи Божић, уз традиционални поздрав „Мир божији, Хирстос се роди”.

Позвао је грађане да се радују и веселе Божићу и поручио им да не дозволе да туге и невоље, у којима се тренутно налазимо, покваре најрадоснији хришћански празник и весеље.

„Божић је прилика да све те невоље одагнамо од себе и дамо себи више радости и весеља у нашим домовима, породицама, народу и нашој цркви. Победићемо све, милошћу и благословом божијим, јер Бог је дошао да буде с нама и зато се радујмо и вечерас и сутра и све наредне дане”, рекао је Хризостом.

Православни верници у Србији данас славе Бадњи дан када се у храмовима и домовима пале бадњаци и служе повечерја уочи најрадоснијег хришћанског празника - Божића.

 

Верници и свештенство налагали Бадњак на Цетињу

 

ЦЕТИЊЕ - Верници Митрополије црнгорско-приморске Српске православне цркве, после налагања Бадњака испред Цетињског манастира, разишли су се у миру.

Митрополија је јуче позвала вернике да одустану од доласка на Цетиње и да Бадњи дан проведу у својим градовима и домовима, због спречавања сирења корона вируса.

На полагању Бадњака испред Цетињског манастира свештенство је предводио владика Кирило.

Владика Кирило честитао је Бадње вече и Божић окупљеним верницима и поручио да Црква не дели људе по националностима, већ да се покајањима сједине у нову заједницу.

„Црква нас призива да се сјединимо, посебно позивам браћу који ложе бадњак на неким другим местима да не иду за пастирима који су обучени у овчију кожу. Него да се окупе око ћивота наших светитеља као што су Петар И и Свети Василије”, рекао је Кирил, пренео је Танјуг.

У име племена Бајице и Мартинићи окупљенима је Бадње вече честитао Иво Мартиновић.

„Ова вековна традиција никад није прекидана. Било је тешких времена кроз историју, али и у оним најтежим овај свети чин поносно је обављан”, рекао је Мартиновић.

Око манастира била је постављена метална ограда, а у близини и неколико полицијских аутомобила, пренеле су подгоричке Вијести.

Иначе, како је то годинама уназад уобичајено, на Цетињу су и ове године Бадњак налагале и присталице неканонске Црногорске православне цркве, односно припадници суверениста и тзв. црногорских патриота.

Они су Бадњак налагали испред Двора Петровића.

​Политика