Мадрид се суочава с најобилнијим сњежним падавинама задњих деценија :: Semberija INFO ::

 

Мадрид се суочава с најобилнијим сњежним падавинама задњих деценија


МАДРИД - Шпанска пријестоница Мадрид и већи дио сусједне регије Кастиља-Ла Манша у стању је повишене приправности у петак због, како метеоролози најављују, најобилнијих сњежних падавина у деценијама које доноси олуја Филомена.

Таква дешавања ријеткост су у регији и могла би довести до прекида у свакодневном животу и мобилности у вријеме када се људи враћају домовима након божићних и новогодишњих празника. Ове је године, ипак, мање саобраћаја него обично због рестрикција уведених ради сузбијања пандемије корона вируса.

Након што је обилни снијег почео падати, власти су саопштиле да ће велики  паркови у Мадриду, укључујући и славни Ретиро у близини музеја Прадо, бити затворени од петка поподне као мјера предострожности.

Са 20 центиметара снијега прогнозираних у наредних 24 сата и темературама за које се очекује да ће се кретати око нула степени Целзијуса током већег дијела дана, јужно од регије Мадрида, укључујући и пријестоницу, регија је у стању највише приправности, први пут откако је систем узбуњивања створен у 2007.

Рубен дел Кампо, портпарол државног метеоролошког завода, изјавио је да се Мадрид вјероватно суочава с најобилнијим снијегом у 21. вијеку.

Олуја Филомена креће се кроз Шпанију након што је захватила Канарска  острва са снажним вјетровима и кишом.

На Великим Канарима, трајект с 59 путника и 17 чланова посаде у четвртак навече је усидрен након што су снажни вјетрови захватили луку Агаете у коју је улазио.

У петак је обална стража усидрила трајект у луци, с неповријеђеним путницима и посадом који су још остали у пловилу, преноси Реутерс.

​Фена / Независне