Либре БиХ: Здравствени заводи да осигурају мјераче глукозе за обољеле од дијабетеса :: Semberija INFO ::

 

Либре БиХ: Здравствени заводи да осигурају мјераче глукозе за обољеле од дијабетеса


Група грађана "Либре БиХ", односно родитељи дјеце обољеле од дијабетеса тип 1 и ријетких облика дијабетеса те обољели од ових болести покренули су Иницијативу "За живот с мање боли" с циљем да се осигуравањем континуираних мјерача глукозе на терет здравствених завода Федерације и Републике Српске поправи квалитета живота обољелих и њихових породица.

Након два мјесеца припрема те скупљања потписа грађана БиХ путем онлине петиције дана 04. марта 2019. године Иницијатива "За живот с мање боли" предана је у Парламент Федерације Босне и Херцеговине, Народну Скупштину Републике Српске те свим посланичким групама ова два "дома".

"Желимо нагласити да је путем петиције прикупљено више од 11.000 потписа подршке, те да су обољели од дијабетеса тип1 и ријетких облика дијабетеса по први пут на простору цијеле Босне и Херцеговине, свјесни свих препрека због самог уређења државе, кренули у борбу за остваривање својих права", кажу из "Либре БиХ".

Подршку Иницијативи пружило је чак 25 Удружења дијабетичара из Босне и Херцеговине, струка и јавност, но успјех Иницијативе највише ће зависити од добре воље заступника у Парламенту Федерације Босне и Херцеговине и Народној Скупштини Републике Српске.

Многе европске земље, а однедавно и Република Хрватска, те Црна Гора, осигурали су обољелим од дијабетеса тип 1 и ријетких облика дијабетеса континуиране мјераче глукозе, а с обзиром да кориштење ове нове технологије неће здравственим системима донијети финанцијске губитке, већ напротив финансијску корист захваљујући енормним уштедама на избјегавању лијечења компликација лоше регулисаног дијабетеса очекујемо да ће представници власти у што краћем року подржати Иницијативу.

"На крају желимо се захвалити свим медијима који су били уз нас и молимо их да ради наше дјеце и свих обољелих наставе нам пружати подршку јер без њихове и подршке цјелокупне јавности позитиван исход Иницијативе биће много теже остварити", закључују из "Либре БиХ".

Izvor: www.klix.ba