Чубриловић: Народна скупштина Српске изјасниће се о Инцковом писму :: Semberija INFO ::

 

Чубриловић: Народна скупштина Српске изјасниће се о Инцковом писму


БАЊАЛУКА - Руководство и шефови клубова посланика у актуелном сазиву Народне скупштине Републике Српске изјасниће се о писму високог представника Валентина Инцка у коме се тражи враћање повеља од одређених појединаца, које им је, 24. октобра 2016. године, додијелио Организациони одбор за обиљежавање 25 година рада Скупштине.

Кабинет предсједника Народне скупштине Републике Српске запримио је данас ово писмо.

У саопштењу Парламента Српске се истиче да је ријеч о повељама додијељеним појединцима, институцијама и међунардним организацијама заслужним за рад Народне скупштине.

- Наведене повеље додијелио је Организациони одбор за обиљежавање 25. годишњице постојања и рада Народне скупштине, као ад хок тијело, које су чинили сви досадашњи предсједници Скупштине, руководство њеног деветог сазива и шефови клубова посланика тог сазива - наводи се у саопштењу.

Инцко у писмо практично оптужује српски народ да носи колективну одговорност за ратне злочине почињене током протеклог рата у БиХ.

Инцко у писму ултимативно даје рок првом човјеку републичког парламента да „до краја априла ове године одузме повеље с одликовањима додијељене, како наводи у писму, „осуђеним ратним злочинцима Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и Момчилу Крајишнику чији су поступци током оружаног сукоба шокирали свијет и узроковали незамисливе људске патње“.

- Тим чином би се исправило понижење које је почињено према жртвама ратних злочина, њиховим породицама и свим грађанима БиХ, али и уклонила колективна одговорност са српског народа, а уклањањем колективне кривње и елиминисањем бремена прошлости, цјелокупан народ би се растеретио и много лакше кретао према племенитим циљевима будућности, укључујући и приступање ЕУ - наводи се у писму.

Глас Српске