Почела вакцинација здравствених радника из Српске у Србији :: Semberija INFO ::

 

Почела вакцинација здравствених радника из Српске у Србији


СРЕМСКА МИТРОВИЦА - Вакцинација запослених у здравственим установама у Републици Српској почела је данас у Србији, а здравствени радници из Српске вакцинишу се у Лозници, Шапцу и Сремској Митровици, пренио је Танјуг.

У Сремској Митровици вакцинација је почела у 11 часова, и у том граду данас ће бити вакцинисано 450 здравствених радника, а сутра још толико њихових колега. Вакцинација се обавља на пункту у спортској хали "Пинки".

- У Лозници је данас вакцинисано 60 медицинских радника из Болнице "Свети врачеви" у Бијељини - рекао је новинарима директор бијељинске болнице Златко Максимовић.

Већина медицинских радника изабрала је кинеску вакцину.

Максимовић је најавио да ће сутра у Србији против ковида 19 бити вакцинисано још 65 медицинских радника из Бијељине.

Према његовим ријечима, ускоро ће у ову здравствену установу стићи и већа количина вакцина коју је обезбиједила Република Српска, а интерес здравствених радника у бијељинској болници за вакцинацију је изнад 70 одсто.

Након Бањалуке, у Бијељини је раније руском вакцином против ковида 19 вакцинисано 40 медицинских радника Болнице "Свети врачеви".

Здравственим радницима из Српске на располагању су све три вакцине, "Синофарм", "Спутњик V" и "Фајзер-Бионтек".

Процедура вакцинације је стандардна - уз потписану сагласност, одлази се на лекарски преглед, након чега следи вакцинација, а сви добијају потврду да су примили прву дозу цjепива.

Влада Србије обезбиједила је 5.000 доза вакцина за имунизацију здравствених радника у РС против вируса корона.

За вакцинацију се пријавило 2.100 "бијелих мантила" из Српске.

Ова имунизација реализује се у складу са договором предсједника Србије Александра Вучића и српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, те у сарадњи двије владе.

У складу са планом вакцинације против вируса корона, направљеним у сарадњи са Владом Србије, више здравствених установа из Српске данас је организовало превоз до поменутих локација за прву групу својих запослених, који су претходних дана изразили интересовање за вакцинацију у Србији.

- Међу њима су болнице у Бијељини, Фочи, Модричи, као и више домова здравља у Српској. Према посљедњим информацијама, за вакцинацију против вируса корона у Србији пријављено је око 2.100 запослених у здравственим установама Српске, те је планирано да се вакцинација у Србији настави и у наредним данима у току ове седмице - речено је Срни у Министарству здравља и социјалне заштите.

Из ресорног министарства подсјећају да је, у складу са чињеницом да је Србија за вакцинацију запослених из Српске ставила на располагање вакцине за укупно 5.000 људи, додатно усаглашена могућност да се за вакцинацију у Србији пријаве и запослени у приватним здравственим установама, као и у приватним и јавним установама колективног смјештаја из области социјалне заштите из Српске, а све с циљем да се што је прије могуће заштите најугроженији радници у здравству и социјалној заштити.

Танјуг / Глас Српске