Кина највећи трговински партнер ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Кина највећи трговински партнер ЕУ


Кина је претекла САД као највећег трговинског партнера ЕУ, саопштила је статистичка агенција ЕУ (Евростат), наводе Би-Би-Си и АФП.

Велика Британија која више није дио ЕУ, прошле године је била трећи највећи трговински партнер европског блока, иза Кине и САД, наводи Евростат.

Супремација Кине услиједила је након губитака током првог тромјесечја због пандемије коронавируса, али се земља снажно опоравила потрошњом која је крајем 2020. године чак премашила ниво од прије годину дана.

Кина је једина велика глобална сила која биљежи раст 2020. године, уз већу потражњу за европским аутомобилима и луксузном робом.

За то вријеме, кинески извоз у Европу ослањао се на велику потражњу за медицинском опремом и електроником.

ЕУ и Кина већ неко вријеме преговарају о условима инвестиционог споразума који би европским компанијама омогућио бољи приступ кинеском тржишту.

Евростат наводи да је обим трговине са Кином достигао 586 милијарди евра (711 милијарди долара) у 2020. години, у поређењу са 555 милијарди евра (673 милијарде долара) са САД.

Агенција је саопштила да је извоз ЕУ порастао за 2,2 одсто, на 202,5 ​​милијарди евра, док је истовремено увоз из Кине порастао за 5,6 одсто, на 383,5 милијарди евра.

Извоз ЕУ у САД опао је за 13,2 одсто у истом периоду, а увоз за 8,2 одсто.

Евростат наводи да је трговина са Великом Британијом нагло опала 2020. године, године када је Велика Британија званично напустила блок иако је била у прелазном периоду да би пригушила ефекте Брегзита до 31. децембра.

Извоз ЕУ у Велику Британију опао је за 13,2 одсто, док је у обратном смјеру, увоз из Велике Британије опао за 13,9 одсто, наводи Евростат.

СРНА / БХРТ