Тадић задовољна радом Тужилаштва БиХ: 180 оптужница квалитета око 95% :: Semberija INFO ::

 

Тадић задовољна радом Тужилаштва БиХ: 180 оптужница квалитета око 95%


Главна тужитељица Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић казала је да је остварена норма у 2020. години 109,41%, да је у прошлој години подигнуто 180 оптужница против 284 особе, а квалитет оптужница је око 95%.

Ово је изјавила тококом колегија свих тужитеља гдје је презентирала Информације о раду Тужилаштва БиХ за 2019. и 2020. годину. Презентовани су подаци.

Такође, на колегијима је презентиран план рада и активности за 2021. годину, анализирани су резултати из прошле године, те је разговарано о оперативним активностима и превазилажењу свих потешкоћа које се могу појавити у пракси и свакодневном раду, а нарочито због ограничених услова рада, путовања и састајања, који су проузрочени пандемијом, а који у значајној мјери отежавају нарочито рад тужитеља и упосленика на терену. ​

Надаље, међу приоритетима рада у 2021. години, дефинисани су предмети организираног криминала, корупције, привредног криминала, наставак континуиране борбе против тероризма, трговине људима и кријумчарења особа, као и предмети ратних злочина, нарочито преосталих особа са стандардном ознаком “А”.

Колегиј тужитеља је на захтјев ВСТВ БиХ, изабрао тужитељицу Адровић Енису, као приједлог из Тужилаштва БиХ за именовање члана Првостепене комисије у ВСТВ БиХ.

С обзиром да су радови на реконструкцији и изградњи нове зграде и просторија за смјештај тужитеља и упосленика завршени и да је у тијеку технички пријем објекта, главна тужитељица уприличила је за тужитеље обилазак нових капацитета, у којима ће, након 19 година рада и постојања институције, тужитељи и упосленици имати адекватне услове за рад у складу са професионалним и сигурносним стандардима.

Од оснивања до данас, подигнуте су оптужнице против више од 6000 особа, за казнена дјела из надлежности Тужилаштва Босне и Херцеговине, од чега је више од 900 особа оптужених за казнена дјела из области ратних злочина и међународног хуманитарног права.

​БХРТ