Цвијановић: Од стратешког интереса изградња ауто-пута од Добоја до Раче :: Semberija INFO ::

 

Цвијановић: Од стратешког интереса изградња ауто-пута од Добоја до Раче


ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем разговарала о јачању сарадње која је у претходном периоду била одлична.

Након састанка у Источном Сарајеву, Цвијановићева је изјавила новинарима да постоји стратешка заинтересованост за сарадњу у области инфрастуктуре, енергетике, здравства, школства и спорта.

Изразивши опредјељење да сарадња Републике Српске и Србије буде настављена, Цвијановићева је истакла да је од стратешког интереса реализација неколико великих пројеката, од којих је један наставак изградње ауто-пута од Добоја, преко Вукосавља и Бијељине до Раче.

"Једна од важнијих тема јесте коначан завршетак активности када је у питању мост 'Братољуб' који је Србија изградила прије неколико година, Република Српска је изградила приступне саобраћајнице, а остала је обавеза нивоа БиХ када је у питању заједнички гранични прелаз", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да би, према садашњим информацијама, током ове године требало да буду завршене активности у вези са граничним прелазом на мосту "Братољуб" код Братунца.

"То нас јако радује јер ће значити бољу комуникацију за наше грађане и привреднике", рекла је Цвијановићева, подсјећајући да се у пројект изградње моста код Братунца ушло на захтјев привредника из тог дијела Републике Српске.

Цвијановићева је као један од великих стратешких пројеката навела и планирану изградњу аеродрома у Требињу, у чију изградњу Србија намјерава да уложи готово 100 милиона евра.

"То је пројекат који ће значити много за сав наш народ који живи у том дијелу Републике Српске, али и свакако комуникацијски у регионалном контексту", истакла је предсједник Српске.

Она је рекла да су почете одређене активности у вези са изградњом енергетских објеката у горњем току Дрине, за које је рекла да ће бити од значаја у енергетском, привредном и животном смислу за грађане Србије и Српске.

"Радује ме добра комуникација између наших установа образовања и школства, која иде узлазном линијом", навела је Цвијановићева.

Предсједник Српске изразила је посебну захвалност Србији што је својим донацијама у претходним годинама оставила траг у свакој општини Републике Српске, а нарочито за помоћ у прошлој и овој години, у вријеме кризе изазване вирусом корона.

"У наредном периоду гледаћемо како остваривати све оно што је добро од заједничких пројеката за све наше грађане", поручила је Цвијановићева.

Она је посебно захвалила Селаковићу за избалансиран однос према свима који живе у БиХ и њиховим потребама, истичући да његово добро познавање прилика у БиХ и Републици Српској може да допринесе јачању односа земаља у региону.

Срна / Глас Српске