ОД НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ ВАКЦИНАЦИЈА СТАРИЈИХ ОД 65 ГОДИНА :: Semberija INFO ::

 

ОД НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ ВАКЦИНАЦИЈА СТАРИЈИХ ОД 65 ГОДИНА


Наредне седмице у Српској почиње вакцинација старијих од 65 година. У Институту за јавно здравство кажу да Српска тренутно има на располагању 42 хиљаде доза вакцина и да нове испоруке очекују наредне седмице.

Генерални директор УКЦ Српске Владо Ђајић каже да ће наредне седмице почети вакцинација лица старијих од 65 година у Републици Српској. Више од 200 пензионисаних радника УКЦ-а примило је данас прву дозу руске вакцине.

Бивши директор УКЦ-а Српске Жељко Родић указао је, као некадашњи инфектолог, на значај вакцинације у заштити здравља, те позвао грађане који се нису вакцинисали да то ураде, јер је то најбољи начин борбе против вируса корона.

Један од пензионисаних радника УКЦ-а Јадранка Сенић захвалила је Ђајићу и руководству највеће здравствене установе у Српској што су омогућили у тешкој епидемиолошкој ситуацији вакцинацију пензионисаних радника, те истакла да је то значајан допринос здравственом просвјећивању и борбу против вируса корона.

Ђајић је најавио да сљедеће седмице креће вакцинација и осталих пензионера у Републици Српској.

Због све већег броја позива лица преко 65 година, директорка бањалучког Дома здравља Невена Тодориовић каже да су добили сагласност за увођење кратког броја телефона за пријаве заинтересованих грађана за вакцинацију. Локација на којој ће бити организована масовна имунизација још није одређена.

Тренутно у Српској имамо 42 хиљаде вакцина Спутњик Ве, каже директор Института за јавно здравство, Бранислав Зељковић.

- Очекујемо да од 23. марта очекујемо испоруку вакцина из и система Ковакс, те да би требало да дођу и Астразенекине, али и раније апелујемо Русима за договорену испорука Спутњик Ве вакцина - додаје Зељковић.
Почетак масовније вакцинације очекује се када буде завршена вакцинација здравствених радника, корисника и радника у домовима за стара лица.
 
(РТРС)