ТУРИСТИ МОГУ НА ЉЕТОВАЊЕ У ХРВАТСКУ ПОД ОВИМ УСЛОВИМА :: Semberija INFO ::

 

ТУРИСТИ МОГУ НА ЉЕТОВАЊЕ У ХРВАТСКУ ПОД ОВИМ УСЛОВИМА


Хрватска је отворена за туристе који имају негативан пи-си-ар тест не старији од 48 часова, антигенски тест који је на листи одобрених у ЕУ или потврду да су у посљедња три мјесеца пребољели вирус корона или да је прошло 14 дана од вакцинисања другом дозом вакцине, а та правила важиће и током љетне сезоне, речено је у Министарству туризма и спорта Хрватске.

Министарство туризма и спорта затражило је да туристички радници буду вакцинисани приоритетно у мају, доласком свих нових вакцина, како би се туристи осјећали што сигурније, речено је порталу Индекс у овом министарству.
Према анкети коју је Министарство спровело, 70 одсто туристичких радника жели да буде вакцинисано.

У Министарству туризма наводе и да се ради на томе да се осигурају мобилни тимови за вакцинисање туриста.

- Битно је да је Хрватска отворена за туристе, да нам могу ући туристи који су здрави и да они потом могу сигурно боравити у смјештајним објектима те да им омогућимо да знају гдје се могу тестирати за повратак на дестинацију. Битно је и да су наши туристички радници вакцинисани - навели су у овом министарству.

Портал наводи да је 6.500 објеката приватног смјештаја већ затражило ознаку о безбједном боравку /Safe stay in Croatia/, а министар туризма и спорта Николина Брњац и директор Хрватске туристичке заједнице Кристјан Станичић недавно су представили овај пројекат, веб платформу путем које сви заинтересовани могу наћи информације о чему је ријеч, преузети безбједносне ознаке и оставити своје утиске.

Да би добили ту ознаку, морају испуњавати критеријуме, међу којима је и онај да се од приватних изнајмљивача тражи да гостима дају сигурносни комплет који се састоји од рукавица, маске и дезинфицијенса. Министарство туризма прописује да тај комплет може бити наплаћен, али не мора.

Инспектори ће, наводе у Министарству, излазити на терен и по запримљеним пријавама, а одлазиће и у ненајављени надзор.

Предсједница Удружења приватних изнајмљивача Мартина Нимац Калцина рекла је Индексу да то није лоше, те да је велики број приватних изнајмљивача и прошле сезоне својим гостима у апартманима, вилама и собама нудио и дезинфицијенс и маске.

Хрватско удружење туризма поставило је пак три кључна приоритета за припрему овогодишње туристичке сезоне који би требали осигурати да Хрватска и ове године оствари квалитетан туристички резултат: осигурати прихватљиве услове путовања /уласка/ у Хрватску, осигурати сигуран боравак у земљи кроз вакцинисање туристичких радника и осигурати широку мрежу тестирања брзим и јефтинијим тестовима.

Уз осигуравање ових предуслова за масовнији долазак туриста, основни предуслов сезоне биће, наводе у овом удружењу, епидемиолошка ситуација у Хрватској, али и на тржиштима.
 
(СРНА)