Нефункционалност БиХ тема самита Брдо-Бриони? :: Semberija INFO ::

 

Нефункционалност БиХ тема самита Брдо-Бриони?


Фото - Танјуг
САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА, КРАЊ - Иако још није познат датум одржавања самита Брдо-Бриони на Брду код Крања, једна од доминантних тема тог самита биће Босна и Херцеговина и њена нефункционалност, као и питање евентуалног мирног разлаза с обзиром на то да се и у самој Европској унији све чешће може чути да је БиХ највећи проблем западног Балкана.

Овај самит, који окупља лидере Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, самопроглашеног Косова и Албаније, посљедњи пут одржан је у Тирани 2019. године и тада је договорено да сљедећи, десетогодишњи јубиларни буде одржан у Словенији на Брду код Крања. Међутим, због епидемиолошке ситуације он је отказан и према незваничним информацијама могао би се одржати ове године, могуће у мају.

"Пахор (Борут Пахор, предсједник Словеније) се већ распитивао о могућем мирном разлазу, а и у Европи се све више могу чути такви ставови да је то једино рјешење. На Брдо код Крања треба да дође и Макрон (Емануел Макрон, предсједник Франуске), који је у неким круговима већ постављао питање функционисања БиХ, односно њеног нефункционисања", испричао је извор "Независних" додајући да послије одласка Ангеле Меркел, канцеларке Нјемачке, управо Макрон постаје кључна политичка фигура Европске уније.

Иначе, Макрон је већ потврдио долазак на самит Брдо-Бриони, што је потврдио и сам Пахор почетком фебруара, када је рекао да је француски предсједник прихватио позив за учествовање на самиту. Тада је из Пахоровог кабинета саопштено да је Макрон показо велико интересовање за ову иницијативу за западни Балкан као и да очекује отворен и користан дијалог и стварање порука које се односе на процес проширења ЕУ, као и рјешење билатералних питања и заједничких напора за мир, стабилност и просперитет југоисточне Европе.

У прилог томе да је Макрон заинтересован за БиХ говори и чињеница да је о њој већ говорио и то крајем 2019. године када је рекао:

"Ако сте заинтересовани за овај регион, прво питање није ни Сјеверна Македонија ни Албанија, већ Босна и Херцеговина. Босна и Херцеговина је темпирана бомба која куца тик уз Хрватску. Она се суочава с проблемом џихадиста повратника."

И јуче, дан након што је Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ, потврдио да је Пахор приликом недавне посјете БиХ питао о мирном разлазу, не стишавају се реакције. Из СДА стиже порука да од мирног разлаза нема ништа и да они који заговарају ту тему морају бити свјесни да је једина посљедица тога могу бити ратови у регији те ланчано и у цијелој Европи.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, рекао је да ће званичним каналима обавијестити Европску народну партију и друге званичне организације и институције у ЕУ о неприхватљивим пријетњама ратом које је јуче Европи, регији и БиХ упутила СДА.

"У демократском, секуларном и отвореном друштву пријетње насиљем нису и не могу бити политички аргумент те је недопустиво да се било који политички фактор служи насилним методама борбе", рекао је Бореновић.

Из Европске комисије БиХ јуче су демантовали да су упознати с нон папер документом који је наводно Јанез Јанша, премијер Словеније, упутио у Брисел, а у којем наводи да Словенија на дневни ред након што преузме предсједавање 1. јула планира ставити одређену визију "довршетка распада Југославије".

Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да је Комшићево понашање некоректно јер је открио имена људи с којима се разговарало на тему мирног разлаза, те да је циљ тога био да спријечи све остале који на састанцима говоре о томе.

"Све је више људи с којима разговарам на тему мирног разлаза, али поштујући и уважавајући дипломатску културу никада нећу открити имена. Поменути разговор није једини о коме причамо на тај начин и тога је све више", рекао је Додик, додајући да је сасвим реална опција о мирном разлазу те да Република Српска не размишља о прибављању своје независности ратом, чиме у Федерацији БиХ већ пријете.

Додик је рекао да не вјерује да у ФБиХ има људи који хоће да ратују, осим радикалног крила СДА, те да никада неће дозволити да Срби дођу у позицију да ратају.

"Вријеме ћу употријебити да дођемо у позицију да се мирно разиђемо", рекао је Додик наглашавајући да је рјешење за БиХ миран разлаз, јер је заједнички ниво власти неуспјешан, недоречен, неефикасан и поприлично труо са становишта иницијатава.

Танјуг / Независне