Одбрањена крстионица код Тивта (ВИДЕО) :: Semberija INFO ::

 

Одбрањена крстионица код Тивта (ВИДЕО)


Полиција, која је рано јутрос покушала да опколи острво на којем се налази крстионица чије је рушење било најављено за данас, повукла се због великог броја људи, који су се окупили како би одбранили грађевину, јавила је Телевизија Црне Горе (ТВЦГ).
 
Раније данас, свештеник Манастира Михољска превлака, позвао је полицију да се повуче с острва. На острву је, судећи по фотографијама и видео снимцима, присутан велики број људи, који су се окупили да би спречили рушење крстионице на води.


 
Радио Тиват јавио је да рушење крстионице није обављено, јер је велики број верника са свештенством држао молебан и опколио грађевину чије рушење је требало да буде обављено јутрос у девет сати, а на основу решења Дирекције за инспекцијске послове и надзор Министарства одрживог развоја и туризма (МОРТ).
 
Током ноћи звонила су и манастирска звона која су позивала вернике на отпор молитвом.
 
У раним јутарњим сатима начелник Центра безбедности Херцег Нови Горан Банићевић и начелник ОБ Тиват Драган Контић разговарали су са свештеником Миајлом Бацковићем, тражећи да се верници повуку, како би се приступило рушењу.
 
Бацковић им је, како преноси Радио Тиват, саопштио да је Митрополија црногорско-приморска више пута нудила држави да плати закуп понте.
 


- Крстионица је у зони Морског добра, али је део манастира, односно изграђена је на постојећој понти која је предвиђена за крштења и, што је најважније, није нико презиђивао море, како то раде многи око нас, није нико заузимао морски простор. Једноставно смо на постојећој понти направили малу црквицу од 11 квадрата и опет понављам, не бежимо од тога да платимо закуп те понте - истакао је Бацковић.
 
У једном тренутку мирног окупљања верници су донели службеницима полиције кафу и чај, а они су се око 7.30 повукли јер се нису стекли услови за рушење.
 
Од девет часова у крстионици архијерејску литургију служи епископ диоклијски Методије са свештенством.
Раније јутрос, на Фејсбук страници Манастира Михољска превлака објављено је да је острво на којем се налази крстионица полиција опколила са копна и са мора.

Telegraf.rs/RTCG