За вакцину се пријавило око 400 медијских радника :: Semberija INFO ::

 

За вакцину се пријавило око 400 медијских радника


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - За вакцинацију у Српској досад се пријавило више од 400 медијских радника, а пријаве су отворене и данас, потврђено је у Удружењу новинара Републике Српске, гдје су оцијенили да је интересовање медијских радника за имунизацију велико.
 
Наиме, медијски радници, према плану вакцинације Института за јавно здравство РС, спадају у приоритетну групу грађана за вакцинацију, јер су, због природе посла, често у контакту са већим бројем особа, због чега неријетко ризикују своје здравље, али и здравље својих најближих.
Вакцинација медијских радника, заједно са просвјетарима, те полицијским службеницима, спада у трећу фазу вакцинације у Српској.

Бранимир Ђуричић, предсједник Скупштине Удружења новинара Републике Српске, казао је да још очекују да им буду достављени спискови заинтересованих за вакцинацију из два медија из Српске.

"Више од 40 медија, како из Републике Српске, тако и медија из ФБиХ који имају дописнике у Српској, пријавило се за вакцинацију", рекао је Ђуричић за "Независне".

Додао је да имају и једну врсту допунског списка, колега који су запослени у медијским кућама, али, нажалост, тренутно не спадају у приоритетну групу.

"То су монтажери, лектори, продуценти и слично, али и они су се уписали на допунски списак, тако да, касније, када буду могли да се вакцинишу, већ имамо списак њихових имена", казао је Ђуричић.

Истакао је да ће могућност да се медијски радници пријаве бити отворена и данас.

У БиХ су јуче стигле нове дозе вакцина против вируса корона, а ријеч је о 43.000 доза фајзер вакцина из Ковакс механизма и из Механизма ЕУ за здравље (ЕУ4Хеалтх).

Како је раније најављено у Министарству цивилних послова БиХ, 32.760 доза фајзера стигло је из Ковакс механизма, а 10.530 доза истог произвођача из Механизма ЕУ за здравље.

До краја маја очекује се испорука 91.260 доза фајзер вакцине кроз оба механизма, као и 81.600 доза астразенеке кроз Ковакс механизам.

Вакцине су након царињење на аеродрому Сарајево упућене у Мостар и Бањалуку.

Када је ријеч о испорукама из ЕУ, наредна је планирана 17. маја, а након тога очекује се још једна до краја овога мјесеца.

Вакцинација грађана јуче је настављена и у сарајевској дворани "Зетра", гдје су на располагању биле 5.282 дозе вакцина против вируса корона.

Како су навели надлежни, највише вакцина јуче у Сарајеву је било из Кине произвођача "Синопхарм" и "Синовац" те су додали да додатно погодује добра епидемиолошка ситуација у Кантону Сарајево.
Арман Шаркић, члан Кризног штаба и портпарол Дома здравља КС, казао је да је у најави и долазак фајзер вакцина, које ће такођер бити на располагању, међутим, на њих ће се морати обратити посебна пажња због специфичних услова складиштења.

"О томе смо стриктно водили рачуна, а у 'Зетри' ће се испоштовати сва правила која су важна за фајзер вакцине. Свака вакцина је добра и у то смо се увјерили када је ријеч о астразенеки, након вакцинације у првом кругу у 'Зетри' није било никаквих нуспојава. Вакцинација се ради по процјени и анамнези пацијента. Такође ће бити аплициране одређене врсте вакцине", казао је Шаркић.
 
(независне)