У сусрет Самиту енергетике у Требињу: Домаће компаније нуде квалитетне пројекте за обновљиву енергију :: Semberija INFO ::

 

У сусрет Самиту енергетике у Требињу: Домаће компаније нуде квалитетне пројекте за обновљиву енергију





БАЊАЛУКА - Како убрзати транзицију енергетског сектора на чисту енергију и каква нас енергетска будућност чека, нека су од питања на која ће у идућа два дана покушати да одговоре представници електроенергетског сектора западног Балкана на Самиту енергетике Требиње.

Прелазак на обновљиве изворе енергије велики је изазов и за компаније у Српској и БиХ, али у онима са дугим стажом вјерују да ће им богато искуство бити од помоћи. У компанији “Калдера”, која послује у саставу “Infinity International Group”, кажу да је фокус њиховог будућег рада инвестирање у сектор енергетике, са посебном пажњом на паметно управљање, паметну мрежу и обновљиве изворе енергије. О томе ће, између осталог, говорити и на самиту који почиње сутра, а окупиће представнике енергетског сектора, иноваторе и регионалне научнике.

- Нудимо пројектовање и савјетодавне услуге за пројектовање електрана из обновљивих извора енергије, као и за интеграцију тих електрана у електроенергетски систем. Све што смо досад урадили омогућује нам да осигурамо оптималну интеграцију ових постројења у мрежу - казао је директор “Калдере” Саво Минић, уједно и један од панелиста самита.

Минић наглашава да су Европа и Енергетска заједница већ заузеле став да се што више прибјегава алтернативним изворима производње струје. У том смислу, треба што прије презентовати каква ће бити енергетска стабилност када не буде конвенционалних начина производње.

- Потрошња енергије до 2035. године требало би да буде за трећину већа од данашње. Напуштање примјене фосилних горива и нуклеарне енергије у најразвијенијим европским земљама и повећање учешћа обновљивих извора све више доводи до неравнотеже у производњи и потрошњи и зато су ефикасна рјешења неопходна већ данас - истиче Минић.

Помоћник министра за енергетику у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ и предсједник програмског одбора самита у Требињу Адмир Софтић рекао је да је нула емисије угљен-диоксида задатак који у Европи мора бити завршен до 2050. године и зато је декарбонизација енергетског сектора суштина свега.

- Радимо на изради интегрисаног енергетског и климатског плана за период 2021-2030. То је први пут да се ради о оваквом плану, у којем је потребно помирити енергетску и климатску политику. Развијени су енергетски модели који су комплементарни са климатским политикама и тај план обухвата десетогодишњи период који ће дати правац развоја енергетског сектора БиХ. Прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије неповратан је процес, а то значи да до 2050. морамо затворити све термоелектране и руднике и то неће бити нимало лако - признаје Софтић. Додао је да домаће компаније попут “Калдере” имају одличне предуслове за развој и улагања у енергетском сектору.

У “Infinity International Group”, једном од спонзора самита, истичу да се показало да је и у енергетици неизбјежно прилагодити технологије дигиталном развоју и користити онлајн алате и софтверску подршку и наглашавају да ће синергијом компанија у саставу групације и сектор енергетике добити нову снагу.

- Самит енергетике водећи је регионални догађај и задовољство нам је што смо златни спонзор тако важног скупа. Имајући у виду да је наша групација регионални лидер у информационим технологијама, електроенергетици, дигитализацији и електромобилности, наши стручњаци даће значајан допринос тражењу најбољих рјешења за модернизацију енергетског сектора и његово функционисање - рекао је предсједник Управе “Infinity International Group” Бојан Вујић. Нагласио је да је опредијељеност ка изврсном и иновативном пословању, уз више од 3.000 значајних пројеката, гаранција квалитета који групација пружа.

Паметна бројила

Адмир Софтић је рекао да је најважнији паметан приступ технологијама и развоју технологија.

- Паметна мјерила, бројила и слично, све су то алати који ће нам требати у процесу дигитализације енергетског сектора, тако да ће компаније попут “Калдере” у будућности бити у центру пажње - сматра Софтић.

Глас Српске