Абас: Израел спроводи државни тероризам и ратне злочине :: Semberija INFO ::

 

Абас: Израел спроводи државни тероризам и ратне злочине


РАМАЛА - Израел спроводи организовани државни тероризам и ратне злочине у Гази, који су кажњиви према међународном праву, изјавио је данас палестински предсједник Махмуд Абас.

Абас је током телевизијског обраћања поручио да Палестинци "неће оклијевати да пред међународним судовима гоне све који су починили такве злочине", преноси АП.

Махмуд Абас је предсједник палестинских власти које подржава међународна заједница, а које су 2007. године протјеране из Газе када је палестински Хамас преузео власт, али и даље имају ограничену аутономију у дијеловима Западне обале коју је окупирао Израел.

Међународни кривични суд, који је почетком ове године покренуо истрагу о могућим ратним злочинима које су починили Израелци и палестински екстремисти током посљедњег рата у Гази 2014. године, сада је изразио забринутост због најновије ескалације оружаних сукоба.

Абас је оптужио Израел за бруталне нападе на цивиле и насумична бомбардовања стамбених објеката, док Израел тврди да су мете напада искључиво екстремисти и да израелска војска чини све што може да се спријечи страдање цивила, па чак и упозорава грађане на предстојеће нападе.

Палестински Хамас и друге палестинске фракције испалили су до сада стотине ракета на Израел и ова насумична ракетирања се сматрају кршењем међународног права.