Тегелтија: Кандидатски статус за БиХ до краја године би био охрабрење :: Semberija INFO ::

 

Тегелтија: Кандидатски статус за БиХ до краја године би био охрабрење


БРИСЕЛ, БАЊАЛУКА - Додјељивање статуса кандидата за чланство БиХ би била добра порука и мотивацијски импулс за грађане БиХ да ЕУ има озбиљне намјере у вези са наставком процеса придруживања, рекао је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, након разговора с Оливером Вархељијем, комесаром за проширење Европске комисије.

Тегелтија је нагласио да БиХ треба позитивна вијест која ће доћи од ЕУ, а да би то могао бити кандидатски статус до краја ове године.

"У разговору са свим представницима ЕУ јасно је да БиХ ради на томе и да је веома близу да добије кандидатски статус, свјесни да смо највећи дио тих ствари које су биле договорене у претходном периоду завршили и да смо у фази имплементације", рекао је Тегелтија на прес-конференцији у Бриселу.

"Независне" су од дипломатских извора блиских ЕУ, међутим, добили информацију да је став Комисије и већине земаља чланица ЕУ да не треба очекивати значајније попуштање критеријума, и да су питања попут изборног законодавства, закона о јавним набавкама и реформе правосуђа, и даље теме за које БиХ мора демонстрирати практичну посвећеност у рјешавању. Наглашено нам је да ЕУ инсистира на 14 приоритета, односно препорука у Мишљењу о кандидатури БиХ, које је објављено прије двије године. То, међутим, како нам је речено, не значи да ЕУ неће бити флексибилна у пружању техничке и сваке друге помоћи, те је наглашено да је важно да БиХ демонстрира да може савладати постојеће политичке подјеле у земљи и радити ка стварању компромиса.

Тегелтија је, у склопу посјете Бриселу, с Вархељијем и другим европским званичницима разговарао о бх. путу ка ЕУ, актуелној политичкој ситуацији, а у центру пажње била је пандемија ковид-19 и помоћ коју ЕУ треба да пружи БиХ.

Подсјећања ради, ЕУ је у раној фази пандемије закључила да је помоћ западном Балкану важна не само из епидемиолошких разлога, односно опасности да се преко нашег региона болест настави ширити европским континентом, већ и да би послужила као доказ да ЕУ искрено брине о овом региону. С тим у вези, протеклих мјесеци су канцеларија ЕУ у БиХ, европски званичници и земље чланице појединачно, у склопу Ковакс механизма и на друге начине пружале помоћ БиХ у виду донирања медицинске опреме, вакцина и других средстава.

Из Савјета министара БиХ је саопштено да је Тегелтија упознао Вархељија о епидемиолошкој ситуацији у БиХ и значају убрзане вакцинације становништва.

Саговорници су, како је наглашено, оцијенили да сви нивои власти, уз поштовање правила усаглашеног механизма координације, треба да уложе додатне напоре за брже и ефикасније спровођење реформских процеса како би се убрзао европски пут БиХ.

Тегелтија је нагласио да је ЕУ обећала да ће БиХ до краја јуна добити значајну додатну количину вакцина против вируса корона.

"ЕУ је на становишту да ће све земље тог региона, укључујући и БиХ, до краја јуна добити додатне количине вакцина кроз ЕУ механизам набавке, свјесни да је процес вакцинације уз сет епидемиолошких мјера које су предузете кључ рјешења свих проблема у вези са здравственим сектором, али и посљедицама пандемије на економију, посебно њене одређене гране као што је туризам", нагласио је Тегелтија.

О европској будућности БиХ Тегелтија је разговарао и са Полом Ранжелом, извјестиоцем за БиХ у Европском парламенту. Тегелтија је истакао да је БиХ, упркос кризи изазваној пандемијом вируса корона, показала опредијељеност за европске интеграције и остварила напредак у вези са испуњавањем 14 кључних приоритета.

Игор Црнадак, потпредсједник ПДП-а, казао је да је тачно да би кандидатски статус био добра порука за БиХ, "али само ако се заслужи значајним напретком на пољу борбе против корупције и владавине права, те ако БиХ усвоји измјене закона које ће омогућити поштене изборе".

"Напредак на европском путу не значи ништа ако се не врати повјерење народа у правосудне институције, а то се може постићи само јасним резултатима у борби против корупције, посебно на највишем нивоу и потврдом да нема недодирљивих, да свако може бити процесуиран", рекао је Црнадак, који је и некадашњи министар иностраних послова БиХ, коментаришући изјаву предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије да је БиХ близу кандидатског статуса за ЕУ.

Независне новине