Мишић: На добитку радници у јавном сектору :: Semberija INFO ::

 

Мишић: На добитку радници у јавном сектору


БАЊАЛУКА - Због одлуке Владе Српске да неопорезиви дио плате са 500 подигне на 700 марака сви радници, било да се ради о запосленима у јавном или реалном сектору, требало би да јунску плату добију увећану за 20 марака.

Математичка је ово и финансијска рачуница Владе, али и представника Савеза синдиката Републике Српске из којег су истакли како се и даље ради о симболичном повећању јер и даље предложени минималац од 540 марака, а ни просјечна плата, не могу да задовоље животне потребе већине грађана у Српској.

Према ријечима предсједнице Савеза синдиката Ранке Мишић, приједлог синдиката био је да се неопорезиви дио плате подигне на 1.000 конвертибилних марака, али је Влада Српске на крају усвојила да то буде 700. Напомиње како је врло важно и да Влада Српске испрати и контролише читав овај процес. 

- Влада је усвојила један читав сет закона о платама. Ради се о промјенама које би требало да омогуће повећање плата свим радницима. Одлучила је да она, као послодавац, својим радницима у јавном сектору повећа плате за око пет одсто, али и да се кроз поменуто повећање неопорезивог дијела плата дође до већих личних примања свих запослених, како у јавном, тако и реалном сектору  - каже Мишићева за “Глас Српске”.

Како каже, на крају су најбоље у читавој овој причи прошли радници из јавног сектора, јер ће поред увећања плата за око пет одсто добити и поменутих 20 марака. Истиче и како је трагедија то што ово повећање од 20 марака нису омогућили сами послодавци, већ Влада Српске. Према њеним ријечима, послодавци се нису одрекли ниједне марке, него је то урадила Влада Српске.

- Оно што се у јавности ријетко помиње јесте податак да је приватни сектор током прошле, “ковид” године, остварио добит од 1,9 милијарди марака. Ради се о чистој нето добити. И то је за 70 милиона више у односу на 2019. годину. Наравно да је добро што је то тако, али они су заборавили на своје раднике - навела је Мишићева.

​Глас Српске