Кошарац: Проблем са граничним прелазима да ријеши МИП :: Semberija INFO ::

 

Кошарац: Проблем са граничним прелазима да ријеши МИП


САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас, поводом информације да Хрватска планира да затвори пет граничних прелаза са БиХ, да тај проблем треба да рјешава Министарство иностраних послова (МИП) у Савјету министара.

-Ријеч је о једностраној одлуци Хрватске и вјерујем да се ова одлука може исправити - рекао је Кошарац на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је оцијенио да таква одлука Хрватске може проузроковати застој у пласману робе која је произведена у Републици Српској и ФБиХ, те озбиљно угрозити економску и финансијску оправданост пословне заједнице у оба ентитета, с тим што би у том случају били повећани и транспортни трошкови.

-Веома је важно да имамо добре сусједске односе и са Хрватском и када су у питању све земље ЕУ, јер је Унија наш кључни спољнополитички циљ - навео је Кошарац.

Он очекује од МИП-а да адекватно реагује и да на основу кореспонденције са Хрватском ово питање третира на најбољи начин.

-Увјерен сам да постоји сензибилитет и разумијевање ресорног министра Бисере Турковићеве да то питање стави на ред приоритетних питања у овом тренутку с обзиром да не смијемо учинити ништа како би дошло до застоја у спољнотрговинском промету производа из Републике Српске и ФБиХ и када привредници имају проблем имамо и ми проблем, јер морамо бити у функцији обезбјеђења што бољих услова за несметан промет и људи и робе - нагласио је Кошарац.

Он је рекао да је данас имао неколико разговора са представницима привредне заједнице, прије свега Спољнотрговинске коморе БиХ и да ће искористити контакте са представницима Делегације ЕУ у БиХ и обавијестити амбасадора Јохана Сатлера да се оваква одлука Хрватске треба промијенити.

Кошарац каже да је имао контакте и са превозницима из Унско-санског кантона који већ имају проблем, те да сматра да се све може урадити на основу билатералних контаката путем МИП-а.

Хрватска би могла затворити пет граничних прелаза на граници са БиХ, који су раније кориштени за транзитни промет теретних возила, према документу који је Спољнотрговинска комора БиХ упутила Савјету министара, што би могло изазвати економску штету по земљу.
Спољнотрговинска комора БиХ саопштила је да Хрватска планира да прекатегоризује пет граничних прелаза за промет теретних возила Иваница - Горњи Бргат, Велика Кладуша - Маљевац, Брчко-Гуња, Стрмица-Стрмица и гранични прелаз Осоје - Вињани Горњи.

​Срна / Глас Српске