Корона губи шансу да се поново распламса :: Semberija INFO ::

 

Корона губи шансу да се поново распламса


БАЊАЛУКА - Лијепо вријеме измамило је становнике Републике Српске из затворених простора и тако умањило могућност за преношење вируса, а с обзиром на све већи проценат оних који су се изборили с “ковидом” и оних који су већ вакцинисани, шансе за разбуктавање короне су све мање.

Бројке које су у паду већ неколико дана уливају наду да корона коначно посустаје. И док је Српска мјесецима број новозаражених мјерила са три цифре, протеклих неколико дана на дневном нивоу број позитивних је двоцифрен. Према јучерашњем извјештају Института за јавно здравство РС, за 24 часа вирус је потврђен код 73 од 600 тестираних особа, а пријављено је 12 смртних случајева. Специјалиста епидемиологије у Институту Јелена Ђаковић Девић рекла је за “Глас Српске” да подаци показују да је епидемиолошка ситуација знатно повољнија у односу на протекле мјесеце.

- Број новообољелих на 100.000 становника има тренд опадања, а и на дневном нивоу проценат заражених у односу на број тестираних је око 12 одсто према посљедњем извјештају, што је знатно ниже у односу на неке претходне периоде - рекла је Ђаковић Девић. На питање да ли је корона посустала, каже да многи фактори иду у корист грађана, али да и даље треба задржати дисциплину и носити маске у затвореном.

- Грађани више бораве на отвореном, тако да вирус има мање могућности за ширење, а и вакцинација такође доприноси побољшању ситуације - казала је она. Говорећи о општинама у којима ових дана више нема ниједног активног случаја заразе, међу којима су Сребреница и Костајница, каже да се у наредном периоду то може очекивати и у другим срединама.

- Имамо разлога да будемо задовољни, али да и даље останемо опрезни, с обзиром на појаву нових сојева вируса - рекла је Ђаковић Девић.

Охрабрујућа вијест стиже и из највећег града Српске, јер Бањалука више није на врху листе по броју новообољелих. Јуче су испред ње били Билећа, Котор Варош и Угљевик, а Ђаковић Девић појашњава да је у граду на Врбасу велики број грађана био заражен, а и сваким даном је све више вакцинисаних.

- Уколико је већи проценат особа које су пребољеле “ковид” и оних који су вакцинисани, све је мање шансе да се корона поново разбукти - рекла је Ђаковић Девић.

Иако и даље има оних чија плућа не могу сама и којима је респиратор једина опција, број хоспитализованих је пао на 355, а само прије мјесец, два било их је за 1.000 више. Да је ситуација боља, потврђују и у бијељинској Болници “Свети врачеви”, гдје су у “ковид” болницама за 24 часа имали само један пријем. Директор Болнице Златко Максимовић оцијенио је да се епидемиолошка ситуација смирује и да је притисак на “ковид” болнице доста смањен.

Имунизација

Јелена Ђаковић Девић је истакла да је прву дозу вакцине примило скоро 89.000 особа, док је потпуно вакцинисано око 32.000 становника РС. Имунизација прве групе просвјетних радника у оквиру треће фазе вакцинације почиње данас у Основној школи “Војислав Илић” у Крупи на Уни.

Глас Српске