Кемал Чаушевић осуђен на девет година затвора :: Semberija INFO ::

 

Кемал Чаушевић осуђен на девет година затвора


САРАЈЕВО - Бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) Босне и Херцеговине Кемал Чаушевић осуђен је на девет година затвора, док је Анес Садиковић осуђен на двије година затвора. Ријеч је о првостепеној пресуди Суда Босне и Херцеговине.

Чаушевић је оптужен за примање дара и других облика користи, прање новца и злоупотребу положаја. Садиковић, познат као "краљ текстила и кинеске робе", је оптужен за давање дара и других облика користи, преносе федерални медији.

При завршеним ријечима на суђењу у априлу ове године тужилац Дубравко Чампара је оцијенио да Чаушевић и Садиковић морају бити осуђени за дјела почињена од 2007. до фебруара 2011. године, пише БИРН.

Према његовим наводима, договорено је да ће Чаушевић фаворизовати Садиковићеве и компаније Сединета Карића, такође познатог као "краљ текстила", који је прије четири године након споразумног признања кривице осуђен на годину затвора због давања дара и других облика користи.

Њиховим компанијама су наводно наплаћиване ниже цијене по фактурама у односу на оне стварне, њихова роба није детаљно прегледана и исти дан је пролазила кроз царину, што није био случај са робом других фирми.

Тврди се да је Чаушевић тиме стекао вишемилионску корист, те да је оштетио буџет за неколико милиона КМ.

Чаушевић је ухапшен у јуну 2014. заједно са још 53 особе у акцији "Пандора". Међу ухапшенима су били и запослени УИО, као и царинских терминала. Садиковић се предао дан послије.

Коначну пресуду изрећи ће Апелационо вијеће Суда Босне и Херцеговине.

"Пандора" се сматра једном од највећих послијератних афера у Босни и Херцеговини. Поједини су мишљења да је држави причињена штета која заправо износи стотине милиона КМ те да су у наводне незаконитости били инволвирани многи други високопозиционирани појединци блиски Чаушевићу, који је био кадар Странке демократске акције (СДА).

Независне новине