Вакцинација у ФБиХ убацује у већу брзину :: Semberija INFO ::

 

Вакцинација у ФБиХ убацује у већу брзину


САРАЈЕВО - Федерација БиХ ће у наредном периоду набавити велике количине вакцина, чиме ће напокон убацити у већу брзину када је у питању имунизација против корона вируса у овом ентитету.

О набавци вакцина било је ријечи и на јучерашњој сједници Представничког дома ФБиХ, на којој се испред Завода за јавно здравство ФБиХ посланицима обратила епидемиолог Миа Блажевић, која је најавила да ће ускоро у овај ентитет доћи један број вакцина из директне набавке.

"Влада и Завод преферирају закључивање уговора директно са произвођачима вакцина, које контролишу матичне државе. У овом тренутку то су уговори за набавку синофарма, фајзера и спутњика В у количинама по 500.000 доза", казала је Блажевићева.

Приједлози уговора због клаузуле тајности нису могли бити презентирани посланицима јер би се, како је објаснила, прекршиле одредбе споразума и узроковале нежељене правне посљедице. Додала је да је ФБиХ директно преговарала са Кином за набавку 500.000 доза синофарм вакцине против корона вируса.

"Тај уговор је у фази потписа", рекла је Блажевићева.

Додала је да су, према информацијама добијеним од представништва "Пфизера" у БиХ, у току активности на достављању уговора за директну набавку 500.000 доза за ФБиХ, преко БиХ.

Такође, владе ФБиХ и Кантона Сарајево заједнички воде активности на набавци спутњика В, у количини од 500.000 доза, и то је у завршној фази. Поред ових уговора, Заводу су достављена још четири приједлога уговора путем посредника (велетрговаца), и то за набавку вакцина против корона вируса произвођача "Пфизер" у количини од 500.000 доза, затим произвођача "Синовац" од 250.000 доза, произвођача "Синопхарм" 250.000 доза и "АстраЗенеце", уз напомену да је за њену набавку била укључена Амбасада БиХ у Лондону.

Един Форто, премијер Кантона Сарајево, рекао је јуче да овај кантон у сарадњи са Владом ФБиХ набавља руску вакцину спутњик В, а прва испорука од око 20.000 доза требало би да стигне у јуну.

Форто је рекао да ће Кантон Сарајево набавити укупно 200.000 вакцина, док се за ФБиХ очекује 300.000 вакцина. Он је додао да ће "Босналијек" бити главни увозник и да ће то радити по минималним законским маржама, те да се очекује да ће то бити најповољнија вакцина.

"У Федерацији БиХ је до сада против вируса корона вакцинисано 112.706 становника или мало више од пет одсто становништва", подаци су ентитетског Завода за јавно здравство. Једну дозу вакцине је примило 100.848 грађана или 4,54 одсто становника, а обје 11.858 грађана или 0,53 одсто становника. Раније су у Заводу напоменули да нису убројани грађани који су вакцинисани изван ФБиХ, односно БиХ, а тај број није занемарив. Напоменули су да ће они бити накнадно убројани.

Иако су Влада ФБиХ и Кризни штаб овог ентитета најавили долазак вакцина купљених директном набавком, посланици у Представничком дому ФБиХ на јучерашњој сједници нису били задовољни и дали су низ критика на рад Владе када је у питању имунизација становника овог ентитета, упозоривши да премијер Фадил Новалић од јануара најављује долазак вакцина путем директне набавке.

Независне новине