СРПСКА ОСТАЛА БЕЗ 9.000 ОСНОВАЦА БРОЈ НАСТАВНИКА НЕ ПРАТИ ТРЕНД СМАЊЕЊА ЂАКА :: Semberija INFO ::

 

СРПСКА ОСТАЛА БЕЗ 9.000 ОСНОВАЦА БРОЈ НАСТАВНИКА НЕ ПРАТИ ТРЕНД СМАЊЕЊА ЂАКА


Foto: RAS Srbija
Република Српска је у посљедњих 6 година сиромашнија за око 9.000 основаца, а тренд смањења ученика биљежи се већ годинама.
 
Тако је у овој школској години, 2018/19, уписано укупно 90.003 основца у основним школама широм Републике Српске, док их је, по подацима Завода за статистику РС, на почетку 2012/13. било уписано тачно 99.025 ученика.
 
Међутим, тренд смањења основаца не одражава се на наставно особље. Тако је, по статистичким подацима, на почетку ове школске године било запослено 8.217 наставног особља. Шест година прије плату је примало укупно 8.432 наставника.
 
 
Дакле, у шест година имамо мање око 9.000 ђака у основним школама, а наставника тек 215 мање. Осим тога, исту плату прима учитељ који има одјељење од 8 и онај од 29 ученика, јер се плата обрачунава по одјељењу, а не по броју ученика.
 
– На то питање увијек одговорим да ја нисам ниједног наставника запослио. Зна се ко то ради. Ја само заступам интересе запослених у просвјети – каже за Српскаинфо предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић.
 
На питање да ли је коректно да се одређује иста плата наставницима без обзира на број ученика у одјељењу, Гнајтић одгоара да, као синдикалац, никад неће заговарати иницијативу због које ће неки његов колега имати мању плату или остати без посла.
 
– Ја само заговарам иницијативу да се повећа плата оним наставницима који раде у отежаним условима, односно онима који предају наставу и петом, и шестом и седмом разреду – наводи Гњатић.
 
По званичним подацима, највише јавних издатака у образовању одлази управо на основно образовање – 45,5 одсто. Тако је, по посљедњим информацијама, у 2016. години у основно образовање уложено чак 187,7 милиона конвертибилних марака од укупно 412,4 милиона КМ јавних издатака за образовање.

​српскаинфо