ЕВРОПСКА КОМИСИЈА: СВЕ ЧЛАНИЦЕ ЕУ ДА СЕ ПРИДРУЖЕ ШЕНГЕНУ :: Semberija INFO ::

 

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА: СВЕ ЧЛАНИЦЕ ЕУ ДА СЕ ПРИДРУЖЕ ШЕНГЕНУ


Foto: AFP
Све чланице ЕУ треба да се придруже Шенгенској зони у будућности, саопштила је Европска комисија.

У саопштењу о новој стратегији названој "Ка снажнијој и отпорнијој Шенгенској зони" наводи се да будућност Шенгена треба да буде означена проширењем на оне земље које још нису дио те зоне.

- Ријеч је о законитом очекивању и законитој обавези земаља за које је процијењено да су спремне за приступање /Шенгенској зони/ - истиче се у саопштењу.

Нова стратегија генерално се креће ка осигуравању прописног управљања спољашњим границама блока, унутрашњем јачању Шенгенске зоне, унапређењу спремности и управљања, као и ка проширењу зоне на земље које још нису њен дио, преноси Спутњик.

У свјетлу пандемије, као и чешћих инцидената усљед тероризма и илегалне миграције, поједине чланице Шенгенске зоне увеле су привремену контролу граница унутар зоне.

Поменути поступак у складу је са Законом о границама Шенгена, који дозвољава чланицама да привремено уведу контролу државних граница у случају велике опасности по унутрашњу безбједност. Такав поступак, међутим, треба да буде крајње средство и у складу са принципом пропорционалности, односно мора да буде у складу са циљем.
Већина чланица ЕУ већ су у Шенген зони, осим Ирске, Румуније, Бугарске, Хрватске и Кипра.

С друге стране, земље као што су Норвешка, Исланд, Швајцарска и Лихтенштајн су у овој зони, али нису чланице ЕУ.
 
(СРНА)