Борци најављују протест пред Народном скупштином :: Semberija INFO ::

 

Борци најављују протест пред Народном скупштином


Незадовољни борци Војске Републике Српске најавили су протест испред Народне скупштине Српске 16. априла, истог дана када је заказано и скупштинско засједање. Кажу да одатле неће отићи све док се не испуне њихови захтјеви у вези побољшања статуса борацке категорије становништва.
 
Тим поводом чланови новооснованог Штаба незадовољни бораца Војске Републике Српске, који су и организатори протеста, су одржали прес конференцију у Бијељини.
 
Штаб незадовољих бораца формиран је прошлог мјесеца у Добоју, а у њему су представници Бањалуке, Лакташа, Бијељине и Братунца.
 
 Окупила их је, како кажу, иста мука - тежак положај демобилисаних бораца. У потрази за испуњењем захтјева кажу да су приморани одржати протест испред парламента Српске у Бањалуци, истог дана када ће засједати и Народна скупштина Републике Српске.
 
Траже, између осталог, да се објави јединствени регистар бораца ВРС, да мјесечни додатак износи 10 марака за сваки мјесец учешћа у рату, те да трошкове сахране и гробног мјеста, након смрти борца, сноси држава."Тражимо и да се борцима обезбиједи бесплатно лијечење.
 
Још један од захтјева је и да се путем кредита демобилисаних бораца омогући рјешавање стамбеног питања", појаснио јегенерал Петар Млађеновић, командант "Штаба незадовољних бораца Републике Српске".
 
"Ово радимо јер заиста борци немају друго рјешење. Ово нама није из бијеса да правимо, него је стање заиста тешко и хаотично за један значајан број демобилисаних бораца који немају стална мјесечна примања, нити ријешено стамбено питање и свакодневно се боре и са осталим проблемима који притишћу ову популацију", рекао је Душан Стевановић, предсједник Удружења "Правда".
 
Организатори протеста напомињу да ће окупљања бити мирна, морална и контролисана, те најављују да са протестима неће престати док се њихови захтјеви не испуне.
 
БНТВ