ПОЧЕЛИ РАЗГОВОРИ СА ХРВАТСКОМ СТРАНОМ О ОДЛАГАЛИШТУ НА ТРГОВСКОЈ ГОРИ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕЛИ РАЗГОВОРИ СА ХРВАТСКОМ СТРАНОМ О ОДЛАГАЛИШТУ НА ТРГОВСКОЈ ГОРИ


У Загребу су одржани први састанци чланова Експертског тима из БиХ за Трговску гору, са представницима надлежног Одсјека МУП-а Хрватске и надлежног фонда.

Договорена је размјена података, али у тиму нема оптимизма да ће Хрватска одустати од намјере да на Трговској гори буде одлагалиште отпада из нуклеарне електране Кршко. Буде ли тако, епилог слиједи пред неким од међународних судова.

Два дана заредом, експерти из БиХ боравили су у хрватској престоници. Раније су најавили да у Загреб путују да би затражили до сада израђену документацију о пројекту изградње нуклеарног одлагалишта на Черкезовцу. Враћају се са обећањем да рад на регулаторним питањима и размјена података неће изостати.

- Експертски тим требало би да размјењује информације и стручне податке са тимом у Хрватској, ако се крене са планираним активностима и радом у вези са изградњом складишта отпада на Трговској гори - каже Емир Диздаревић, шеф Експертског тима БиХ за Трговску гору.

Оваквих састанака, према најавама надлежних, биће још. Оно на чему Координациони тим за Трговску гору инсистира, јесте улазак експерата из БиХ на локацију Черкезовац на Трговској гори.

Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске истакла је да је прерано говорити какав ће коначан исход бити.

- Ми смо тражили да изађу на терен. Значи сва истраживања која они раде, наш експерти морају да имају. А ми ћемо онда радити нашу аргументацију и доставити је хрватским властима. Прерано је говорити какав ће коначан исход бити. Битно је да су наши експерти коначно имали прилику да дођу - каже Голићева.

Конкретне резултате састанака у Загребу, експертски тим требало би да сљедеће седмице представи на сједници Координационог тима.

- Уколико било какву дилему искажу, бићу спреман да тражим састанак са министром /привреде и одрживог развоја Томиславом/ Ћорићем како би их отклонили и равноправно са хрватском страном ушли у ту врсту истраживања - рекао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Голић и Кошарац изразили су жаљење што, због изостанка реаговања МИП-а у Савјету министара, експертски тим раније није одржао састанке у Хрватској и што већ нису ушли на локацију на којој Хрватска жели да одлаже отпад из електране Кршко.
 
(РТРС)