ЗЕЉКОВИЋ: РЕЗУЛТАТИ СЕКВЕНЦИОНИРАЊА НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ЗЕЉКОВИЋ: РЕЗУЛТАТИ СЕКВЕНЦИОНИРАЊА НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ


Резултате секвенционирања у вези са идентификацијом сојева вируса корона присутних у Републици Српској биће објављени наредне седмице, изјавио је Срни директор републичког Института за јавно здравство Бранислав Зељковић.

Зељковић је напоменуо да су у Федерацији БиХ потврдили присуство делта соја код ходочасника који су тамо стигли, а да је у Републици Српској прошле седмице извршено секвенционирање и резултате ће објавити током наредне седмице.

Он је истакао да вакцина представља најважније оружје у борби против вируса корона узмајући у обзир да су произвођачи изашли са информацијама да штите од делта соја.

- Управо то говори колико је значајно да у овом периоду извршимо вакцинацију што већег броја становника Републике Српске - нагласио је Зељковић.

Зељковић је указао да делта сој вируса корона представља потенцијалну опасност за све земље свијета и да је већина предузела одређене активности да заштити становништво.

- Узимајућу у обзир да је делта сој 100 одсто преносивији у односу на први сој вируса корона говори и о опасности коју представља. Много брже се шири, за много краће вријеме може да зарази већи број становника - напоменуо је Зељковић.

Према његовим ријечима, додатна опасност од делта соја је и та што може да обухвати већи број млађих особа.
 
(СРНА)